#

Dünyanın En Soğuk Yeri

Bilim Dalları

Tahmin ettiniz! Sibirya’da değil, Antarktika’da.  Ama en yüksek noktasında değil, uzun bir sırtın tepe noktaları arasındaki bir çukurlukta.

NASA ve ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nca (USGS) yönetilen yeni andsat 8 vL öteki uzaktan algılama uydularıyla yapılan gözlemlerde elde edilen verileri inceleyen bilimciler, şimdiye kadar kaydedilen en düşük sıcaklık rekorunun Doğu Antarktika Platosu olarak bilinen buz örtüsü üzerindeki Argus  ve Fuji Kubbeleri arasında kalan 1000 km uzunluğunda  yüksek bir sırt yakınındaki çukurluklarda  – 93.2⁰C ‘ye kadar düştüğünü belirlediler. 10 Ağustos 2010’da kaydedilen bu derece, Rusların Doğu Antarktika’daki Vostok Araştırma Merkezi’nde 1983 yılında ölçülen -89.2⁰C’lik rekoru kırmış bulunuyor.

Peki en soğuk nokta neden olması gerektiği gibi tepede değil de yamaçtaki çukurlarda? Gökyüzü bulutlardan kurtulup hava açtığında,  Zaten düşük olan sıcaklıklar, bulutlar dağılıp hava açıldığında hızla daha alt derecelere düşüyor. Açık hava birkaç gün sürerse, yüzey tutabildiği ısıyı da uzaya salıp daha da soğuyor. Bu da, kar ve buzla kaplı yüzey üzerinde çok soğğuk bir hava tabakası oluşmasına neden oluyor. Bu hava tabakası, üzerindekigörece daha sıcak havadan daha yoğun olduğundan, Antarktika Platosu üzerindeki tepelerin hafif eğimli yamaçlarından aşağı kayıyor. Bu kayış sırasında yolu üzerindeki çukurlara dolduğunda da kısıldığı kapanda daha da soğuyor.

REFERENCES

  • 1. “The Coldest Place in the World”, Science@NASA, 10 Aralık 2013