#

Darp Gençleri Aptallaştırıyor

Bilim Dalları

Geleceğe yatırımımız olan gençlerimizin kıymetini bilelim. Çünkü Florida Eyalet Üniversitesi ‘nde yürütülen bir çalışma, sokak kavgalarında iki kez ciddi şiddete maruz kalan ergen erkek çocukların zihinsel yeteneklerinde (IQ), bir yıl okula gidememenin sonucuna denk bir gerileme olduğunu gösteriyor. Kızlarda ise benzer bir IQ kaybı için tek bir darbe hasarı yetiyor. Bulguların önemine dikkat çeken araştırmacılar, IQ’daki gerilemenin okul başarısında ve iş performansında düşüşlerin yanısıra, zihinsel bozukluklar, davranış sorunları ve yaşam süresiyle ilintili olduğu uyarısında bulunuyorlar.

Florida Eyalet Üniversitesi Kriminoloji ve Ceza Hukuku Profesörü Kevin Beaver ile doktora öğrencisi Joseph A. Schwartz’ın imzalarını taşıyan ve Journal of Adolescent Health dergisinde yayımlanan çalışma, daha önce 20.000 oraokul ve lise öğrencisinin 1994 ve 2002 yılları arasında izlendiği ve ciddi yaralanmaların 5-6 yıllık bir süre içinde ciddi bir IQ gerilemesine neden olup  olmadığı konusunda bilgilerin depolandığı bir veritabanına dayanıyor.

Araştırmacılar, sokak çatışmalarında maruz kalınan her yaralanmanın IQ performans değerlerinde erkek çocuklarda 1.62’lik, kızlardaysa 3.02’lik bir puan kaybına yol açtığını belirlemişler. Beaver ve Schwartz, oranların her türlü yaralanma vakası esas alınarak yapıldığını, yalnızca kafaya alınan darbeler dikkate alınacak olursa, IQ gerilemesinin daha da fazla olacağını belirtiyorlar. Daha önce yapılan çalışmalarda bir eğitim yılının kaybının 2 ile 4 arasında bir IQ puan kaybına yol açacağı ortaya çıkmıştı.

REFERENCES

  • 1. “Injuries from teen fighting deal a blow to IQ –New study explores connection between physical fights, cognitive decline)”, Florida Eyalet Üniversitesi, 2 Ağustos 2013.