#

Çocuğunuz 20, 40, 80 Yaşında Nasıl Görünecek?

Bilim Dalları

Washington Üniversitesi’nden bilişimciler, küçük çocuğunuzun yüzünün, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık yıllarında alacağı biçimi saniyeler içinde gözlerinizin önüne seren bir yazılım geliştirdiler. Bebekleri yetişkin görünüme “yaşlandıran”  otomatik teknik, farklı yüz ifadeleri, pozlar ve ışık ortamıyla da çalışıyor.

Araştırma görevlisi, Ira Kemelmacher-Shlizerman, tekniği şöyle açıklıyor: Program, aynı  yaş ve cinsiyetten binlerce yüzün bir ortalamasını çıkarttıktan sonra, yaş gruplarının bir üst yaşa çıktıklarında yüzlerinde meydana gelecek değişimleri hesaplıyor; ve bu değişimleri yeni bir yüze uyguluyor.  

Yazılım önce farklı yaş ve cinsiyet kategorilerindeki binlerce yüz fotoğrafını İnternet’te tarıyor.  Ardından, bir algoritma her kategorideki ortalamalar arasında örtüşmeleri  belirliyor ve yaşlar arasında yüz biçiminde ve görünümünde meydana gelen ortalama değişimi hesaplıyor. Bunları da yeni bir çocuk resmine uygulayarak 80 yaşına kadar her yaşta alacağı biçimi öngörüyor. 

Soldaki tek fotoğraftaki çocuğun bilgisayarca “yaşlandırılan” görüntüsü, resim çiftlerinin sol tarafında sağdaki gerçek fotoğraflarla yan yana gösteriliyor.

Araştırmacılar, oluşturulan yüzlerin inandırıcılık derecelerini ölçmek için bunları yıllar boyu düzenli olarak fotoğrafları çekilmiş 82 kişinin gerçek fotoğraflarıyla yan yana koymuşlar. Ardından, deneklerden  fotoğraflı  kişinin  gerçek yaşını gösteren fotoğrafı seçmeleri istenmiş. Deney, bilgisayarda oluşturulan görüntülerin, gerçek fotoğraflarla aynı sıklıkta seçildiğini ortaya koymuş. 

Yazılımı Elektrik ve Elektrik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE) Haziran ayında Columbus kentindeki  (Ohio) “Bilgisayar Görüşü ve Örüntü Tanıma” konferansında sunacak olan araştırmacılara göre, yaş-ilerletme tekniği, (merak gidermenin ötesinde) özellikle uzun süredir kayıp olan çocukların aranmasında pratik yarar sağlayabilir. 

REFERENCES

  • 1. “See what a child will look like using automated age-progression software”, University of Washington, 9 Nisan 2014