#

Çikolatanın Karbon Ayak İzini Bilmek İstemezsiniz!

Bilim Dalları
Etiketler

Çikolatanızı yerken, bir kakao çekirdeğinden başlayan hikâyesini düşünür müsünüz? Tadını kaçırmak gibi olmasın ama, çikolata sevgimizin gezegene maliyeti az değil. Manchester Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, çikolata sevdamızın karbon ayak izine dair bir fikir veriyor. Örneğin, bir kalıp çikolata için 1000 litreye yakın su tüketiliyormuş.
Yılda 157 kalıp yiyorsanız, ilk 6'dasınız!
Çikolatayı çok mu seversiniz? Çok fazla tükettiğinizden mi şüpheleniyorsunuz? O zaman kendinizi bir İngiliz’le karşılaştırmak isteyebilirsiniz çünkü İngiltere, dünyada en fazla çikolata tüken ülkeler arasında 6. sırada. Araştırma İngiltere'de yaşayan insanların yılda ortalama 8 kg çikolata yediğini gösteriyor; bu da ortalama 157 kalıp çikolataya denk geliyor.
Çikolata endüstrisi İngiltere'de son beş yılda yüzde 5 gibi hızla büyüme gösterirken bilim insanları da çikolata sevgisinin çevrede neden olduğu tahribatı ortaya koymak istemiş. Araştırma piyasanın yüzde 90'ına hükmeden en popüler markalara yer vermiş ve çikolata ürünlerinin verdiği en büyük zararı, paketlemede kullanılan ambalajlar olarak tanımlamış. Ayrıca çikolatayı üretmek için kullanılan, süt tozu, kakao çeşitleri ve palmiye yağı gibi ham malzemelerin çevreye paketleme kadar zarar verdiği de rapora eklenmiş.
"Enerji yoğun bir süreç"
Araştırmayı yürüten Adisa Azapagic, çikolata üretiminin enerji yoğun olduğuna dikkat çekerken bu süreci, kakao çekirdeklerinin ana vatanlarından -Batı Afrika, Orta ve Güney Amerika- çıktıkları yolculuktan başlatmak gerektiğini hatırlatıyor. Kakaoya katılmak üzere üretilen her bir litre sütün, sera gazı salımına ciddi yansımaları olduğuna da dikkat çekiyor.
Çikolata tüketimini kısıtlamak gerektiğini söyleme niyeti taşımadığını belirten Azapagic, araştırmanın daha bilinçli tüketiciler ve daha sürdürülebilir markalar yaratmayı hedeflediğini ekliyor.
Ne kadar kakao çekirdeği üretiliyor?
Uluslararası Gıda Araştırmaları dergisinde yayımlanan rapora göre, dünyadaki yıllık kakao tohumu üretimi, 4,25 milyon ton. Kakaonun dünya çapındaki satış tutarının ise 101 milyon doları aştığı tahmin ediliyor. Fakat küresel kakao tüketiminin yalnızca yüzde 45'inden Avrupa sorumlu, o yüzden kendinize fazla yüklenmeyin.
 

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996918301273