#

Bugünün Atletlerini Ceplerinden Çıkarırlardı

Bilim Dalları
Etiketler

Orta Avrupa’da yaşamış ilk çiftçi kadınlar, bugünkü şampiyon atletlerden daha güçlülermiş. Kol ve bacak kemikleri üzerinde yapılan analizler bunu söylüyor.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Alison Macintosh’un analizlerine göre, MÖ 5400-5000 yıllarında yaşayan kadınların bacak kemiklerinin günümüz kürekçilerinden aşağı kalır yanı yok. Kol kemikleri ise kürekçilerinkinden yüzde 11-16, sıradan bir üniversite öğrencisinden de neredeyse yüzde 30 daha güçlü.

Kollarındaki bu güç muhtemelen tahıl öğütmekten kaynaklanıyordu. Çünkü tahılı una çevirme işi büyük ölçüde kadınlara aitti. Neredeyse bin yıl boyunca tahıl, ezici iki büyük taştan oluşan el değirmenlerinde kol kuvvetiyle öğütüldü. Bugün hâlâ el değirmeni kullanan topluluklar var. Ve kadınlar günde beş saat bu değirmenlerde tahıl öğütüyor.

Saatler boyu tekrarlanan öğütme hareketi kadınların kollarını –ve dolayısıyla kol kemiklerini– irileştirdi. Tıpkı bugün emek yoğun işlerde çalışanlarda olduğu gibi.

Neolitik Parti “Kadın Kolları”

İş sadece tahıl öğütmeyle bitmiyordu tabii. “Sabanın icadıyla çiftçiler elle dikim, sürme ve biçme yapmaya başladı. Çiftlik hayvanlarını besleme, onlardan et, süt, yün ve deri tedarik etme işlerini de kadınlar yapıyor olmalıydı” diyor Dr. Alison.

Buluntulara bakınca, erken çiftçi topluluklarının itici gücünü binlerce yıl boyunca büyük ölçüde kadın emeğinin, kadının kol kuvvetinin oluşturduğunu söylemek hiç yanlış olmaz. 

REFERENCES

  • 1. http://www.sci-news.com/othersciences/anthropology/prehistoric-women-stronger-todays-female-athletes-05482.html
  • 2. http://advances.sciencemag.org/content/3/11/eaao3893