#

Bugünlere Suyosunu Sayesinde mi Geldik?

Etiketler

Geçtiğimiz 2-2,5 milyon yıl boyunca insan beyni en inanılmaz gelişimini yaşadı. Ve Homo sapiens, hominid aile ağacında farklı bir “dal” sahibi oldu. Peki milyonlarca yıl önce ne oldu? Yoksa bütün bunların sebebi bütün gerekli besleyici öğelere sahip suyosunu muydu?

İnsan beyninin evriminde –geçmişte ve bugün de– belli başlı besleyicilerin etkisi biliniyor. Yeni bir araştırmaya göre, bu öğeler kıyısal alanlarda bulunan suyosununda mevcut. Araştırma, en yakın yaşayan insansı akrabalarımız olan şempanzelerden yaklaşık 5-7 milyon yıl önce ayrıldığımızı vurguluyor. Özellikle Afrika savanlarının 2-2,5 milyon yıl önce aşırı kuruyarak genişlemesiyle, besin kaynaklarının yayılımında, dolayısıyla da Homo cinsinin erken üyeleri arasında bir kırılma yaşanıyor. Besine ulaşma adına ayaklarımız üzerinde doğrulmamız, vücut duruşumuzun değişimesi ve ebatımızın büyümesi de buna dahil –ki bu kısmı zaten biliyoruz.

İnsansı atalarımız balıklar, kabuklular, salyangozlar, suyosunları, kuş yumurtaları ve belki de ölü deniz omurgalılarından besin olarak faydalanıyordu. Fakat büyük olasılıkla mevsimsel gelgit döngüleri ve bunların kabuklu deniz ürünlerinin varlığına etkisini henüz kavrayamamışlardı. Öte yandan farklı tipte suyosunları gelgitle ilgili bütün bölgelerde –denizin yükseldiği alanlardan çekildiği bölgelere dek– bulunabiliyordu. Dolayısıyla bolca tüketilmişti.

Yemeye devam

Suyosununda mevcut olan besleyici öğeler milyonlarca yıl önceki etkilerini elbette bugün de sürdürüyorlar. Yani hâlâ sağlığımız ve beyinsel gelişimimiz için faydalılar. Örneğin…

Taurin: Kırmızı suyosununda ve deniz balıklarında, kabuklu deniz hayvanlarında ve memelilerde mevcut. Merkezi sinir sisteminde ve retinada büyük miktarlarda bulunuyor. En yüksek yoğunlaşması beyin gelişimi sırasında gerçekleşiyor. Yeni doğanlara göre yetişkinlerdeki seviyesi yaklaşık 1/3.

Magnezyum: Baklagillerde, kabak çekirdeğinde, sert kabuklu yemişlerde ve makroalglerde mevcut. Nörolojik korunma ve bilişsel algılamada önemli rol oynuyor.

Çinko: Pek çok besinde var ancak en fazla ette, özellikle de karaciğerde bulunuyor. İstiridyelerde, kabuklularda ve suyosunlarında inanılmaz miktarlarda mevcut. Öğrenmede, beyin ve hafıza gelişiminde önemli rol oynuyor.

B12 vitamini: Özellikle et, yumurta, balık ve süt gibi hayvansal gıdalarda bol miktarda var. Bu anlamda tek istisna; suyosunlarının Pyropia türünde de varlığının kanıtlanmış olması. Diğer türlerdeki varlığına dair analizler sürüyor. Beyindeki kan akışı ile dil ve benzeri bilişsel yetenekler açısından büyük önem taşıyor.

İyot: Suyosunlarında, özellikle de kahverengi olanlarında bol miktarda var. Merkezi sinir sisteminin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan tiroid hormonunun sentezlenmesinde en gerekli elementlerden biri.

Çoklu doymamış yağ asitleri: Bunların esas kaynağı sanıldığı gibi balıklar ve kabuklu deniz canlıları değil, suyosunları gibi mikro ve makroalgler.

Afiyet olsun.

 

REFERENCES

  • 1. https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2017/02/did-seaweed-make-us-who-we-are-today.html#X4MIeQz95vJlUATZ.99
  • 2. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10811-016-1049-3