#

Bu Cerrah Uykusunu Aldı

Bilim Dalları
Etiketler

Robotların elinin daha hafif ve hızlı olduğunu öğrenmek sizi şaşırtmaz belki ama, ya 2,5 saatlik bir ameliyatın 2,5 dakikada yapılabildiğini duymak?

Robotlar geleceğin cerrahları olacak, riskli ameliyatların başrolünü alacaklar gibi görünüyor, zira yeni makinelerin görevlerini, standart prosedürlerden 50 kat hızlı yerine getirdikleri ortaya çıktı. Ameliyata girmeden uykusunu aldı mı, evden çıkmadan eşiyle kavga etti mi gibi “cerrahi endişeler” de ortadan kalkıyor.

Utah Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, hastaların anestezi etkisi altında oldukları süreyi, enfeksiyon kapma risklerini, ameliyat masraflarını ve insan hatası payını kayda değer ölçüde azaltan bir robot geliştirdi. Gelişmeler, Neurosurgical Focus'ta yayımlandı.

Araştırmayı yürüten beyin cerrahı William Couldwell'e göre, robotlar, omurilik ameliyatlarında vida takıyor; kalça kemiği nakline eşlik ediyorlardı ancak bu robot sayesinde beyin cerrahları ilk kez, yorucu ve çetrefil ameliyatlarda hassas dokulara zarar vermeden delgi yapabilecek teknolojiyle buluşuyor.

Öncelikle bilgisayarlı tomografi taramasına alınan hastanın kemik yapısı görüntüleniyor. Sinir ve damar gibi hassas dokuların yerleri tam olarak belirlendikten sonra kesi yapılacak izler çiziliyor. ''Tıpkı Google Map uygulaması gibi, hastanın kafasındaki A noktasından B noktasına giden en uygun rota belirleniyor.'' Bilgiler  yüklendikten sonra, cihaz kafatasını hızlı ve kusursuz bir biçimde kaldırarak cerraha hız kazandırıyor.

Özellikle yavaş büyüyen tümörlerin alınması gibi zor ve yaygın ameliyatlarda yüzdeki sinirlerin zarar görme riskini ortadan kaldıran teknolojinin otomatik acil kapanma özelliği de var. Örneğin sinirlere fazla yaklaştığında, durumu ekranda görüntüleyen cihaz, otomatik olarak kendi kendini kapatıyor.

Ameliyat başına kazandırdığı süre göz önüne alındığında Couldwell 100 bin dolar değerindeki cihazın ekonomik olduğunu söylüyor ancak henüz insan üzerinde denenmediğini kaydetmek lazım.

 

REFERENCES

  • 1. http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/01/robotic-brain-surgeon-will-see-now-drill-can-perform-complex/
  • 2. https://healthcare.utah.edu/publicaffairs/news/2017/04/drill-neurosurgery.php
  • 3. http://money.cnn.com/2017/05/01/technology/robotic-drill-surgery/index.html?iid=ob_homepage_tech_pool