#

Balinalar Kadar Yiyorlar

Bilim Dalları
Etiketler

Örümceklerin yeme alışkanlıklarına ışık tutan bir araştırma, tüm dünyadaki insanların tükettiği et ve balık toplamı kadar av tükettiklerini ileri sürdü. Sekiz bacaklılar, balinalardan bile fazla av tüketiyor.

Kuzey kutbundaki adalarda da varlar, çöller de. Bütün canlı organizmaların terk ettiği yüksekliklerde de yaşıyorlar, en derin mağaralarda da. Bataklıklar, okyanus kıyıları, göller, taşkın ovaları, bozkırlar… Aslında düşününce, örümceklerin milyonlarca yıldır hayatta kalma konusunda gösterdikleri mahareti yeterince takdir etmiyoruz.

Yaklaşık olarak 400 milyon yıl önce eklembacaklı atalarından evrimleşen örümcekleri, karadaki en yaygın avcılar olarak bilirdik ama tükettikleri avın ağırlığını tahmin etsek gerçeğin yakınından bile geçemezmişiz. Ekosistemde üstlendikleri rol, sandığımızdan çok daha büyükmüş.

İsveç ve İsviçre'deki Lund ve Basel Üniversiteleri'nde yapılan araştırma, örümceklerin yeme alışkanlıklarını rakamlarla ortaya koydu. Tropik ve kutupaltı ormanlar, ılıman çayırlar, makilik alanlar, ekili araziler, çöller ve tundraları kapsayan doğal habitatlarında metrekare başına düşen örümceklerin ağırlık hesabıyla yola çıkan araştırmacılar, örümceklerin her yıl 400-800 milyon ton hayvan avlaması gerektiğini tespit etti.

Bilim insanlarına göre 45 bin farklı türü olan ve günde 30 kilometre kadar mesafe alabilen sekiz bacaklılar familyasından her metrekareye 1000 adet düşüyor. Örümcek avlarının yüzde 90'ını böcekler, yüzde 10'unu tropik bölgelerdekilerin gazabından kaçamayan omurgalı hayvanlar oluşturuyor. Yani hesapta kuş, balık, kertenkele, yarasa gibi ağır hayvanlar da var.

Science of Nature dergisinde yayımlanan araştırma, dünyadaki toplam örümcek ağırlığının 25 milyon ton olduğunu ileri sürüyor. Bu iddia doğruysa örümcekler, insanlar ve balinalarla aynı yırtıcılık liginde oynuyor demektir. Çünkü bu gruptaki memeliler her yıl toplamda en az 400 milyon ton hayvan tüketiyor.

400 milyon ton ilginç bir sayı; hem bir yılda tükettiğimiz toplam av ağırlığına, hem de türümüzün bugün hayatta olan üyelerinin toplam ağırlığına denk geliyor. Tabii 400 milyon ton yuvarlanmış bir sayı, yani milyon bazında üç aşağı beş yukarı.

REFERENCES

  • 1. https://rd.springer.com/article/10.1007/s00114-017-1440-1
  • 2. http://www.economist.com/news/science-and-technology/21718858-arachnids-eat-much-animal-food-all-humans-earth-ecological?fsrc=scn/fb/te/bl/ed/animalbehaviourtheecologicalimpactofspiders