#

Arkadaşınızın Kilosunu Kaybedebilirsiniz

Bilim Dalları
Etiketler

Connecticut Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, aynı gruptan bir kişinin kilo verme konusundaki kararlılığının, dalga etkisiyle diğerlerine de yayıldığını söylüyor; kilo vermek üzere özel bir diyet yapmasalar bile!
Kilo vermek isteyenler yalnız kendilerine değil, yakınlarına da bir iyilik yapıyor. Connecticut Üniversitesi'nin araştırması, katılımcı 130 çiftin vücut ağırlıklarının takibini yaptı ve çiftlerden biri kilo vermek istediğinde, diğerinin de kilo kaybettiğini ortaya koydu.
Altı ay süren araştırmada çiftler arasında diyet yapmayanların ağırlıklarının yaklaşık yüzde 3'ünü kaybettiği kaydedildi. Araştırmanın başındaki Prof. Dr. Amy Gorin, bu gözlemlerini dalgalanma efekti olarak tanımlıyor. Yani biri davranışını değiştirdiğinde, etraftaki en yakın kişiler de değiştiriyor. Araştırmanın vardığı ilginç sonuçlardan bir diğeri ise çiftlerin kilo verme hızlarının da birbirine benzemesi. Örneğin çiftlerden biri yavaş kilo veriyorsa, diğeri de yavaş veriyor; biri çok zorlanıyorsa, öteki de çok zorlanıyor.
Yeme ve egzersiz yapma alışkanlıklarımızın başkalarını olumsuz olduğu kadar olumlu yönde de etkilediğini bilmek güzel. Eğer siz de fazla kilolarınızı atamıyorsanız, demek ki ilk yapmanız gereken bir yakınınızı kilo vermesi gerektiğine inandırmak.

 

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180201085809.htm