#

350 bin Yaşındayız!

Bilim Dalları
Etiketler

Girit'te 2002’de bulunan, insansı atalarımıza ait 5,7 milyon yıllık ayak izleri, temmuz ayında tüm dünyayı şaşırtmıştı. Söz konusu ayak izlerinden beşinin geçtiğimiz ay çalındığını not düşelim. Evet, ayak izleri de çalınabiliyor, çok kıymetliyse… Neyse ki, 29 ayak izinden en iyi korunmuş olanları hâlâ duruyor. Biz böyle avunaduralım –malum, tarihi eser hırsızlığı tarih kadar eski.

Bu yaz insan evrimine dair bir habere daha şaşırdık. Fas’taki Cebel İrhud köyünde bulunan fosillerle (bkz. kurious) Homo sapiens’in, yani modern insanın 300 bin yaşında olduğunu öğrendik. Oysa 195 bin yaşında olduğumuzu sanıyorduk. Ama bilmenin ve bilimin sonu yok, bildiğiniz gibi…

Şimdi yine şaşıracağız, çünkü Güney Afrika’nın KwaZulu-Natal bölgesinde bulunan kalıntılar Homo sapiens’i, yani bizi daha da eskiye götürdü. Yaşımıza 50 bin yıl daha ekledi, olduk 350 bin!

Ne Varsa Genomda Var
Uppsala, Johannesburg ve Witwatersrand üniversitelerinden bilim insanlarının yeni bulgusu geçtiğimiz günlerde Science dergisinde yayımlandı. Araştırma kapsamında Güney Afrika’da 2300 ila 300 yıl önce yaşamış yedi bireyin genomu dizilendi. 2300-1800 yıl önce yaşamış en yaşlı üç bireyin, Güney Khoe-San gruplarının torunlarıyla genetik akraba oldukları; 500-300 yıl önce yaşamış daha genç dört bireyin de, Güney Afrika Bantu dili konuşan günümüz gruplarıyla genetik ilişkili oldukları anlaşıldı. Antik genom analizleri ayrıca, Homo sapiens’in 350.000 ila 260.000 yıl önce ortaya çıkmaya başladığını ortaya koydu. Araştırmacılardan Marlize Lombard, bu zaman periyodunda en az iki veya üç Homo türünün Afrika’nın güney bölgelerinde bulunduğunu belirtiyor. “260.000 ila 350.000 yıl önceki ayrılma zamanına tarihlenen arkeolojik kalıntılar, alet üreten avcı-toplayıcı grupların Afrika’nın güneyine yerleştiğini gösteriyor. Söz konusu fosiller, 1930’larda bulunan Florisbad ve 1990’larda bulunan Hoedjiespunt fosillerinin, modern insana geçiş evresi olduğunu gösteriyor.” Araştırmacılardan Carina Schlesbusch ise, modern insana geçişin tek bir yerde değil, birçok bölgede gerçekleşmiş olabileceğini söylüyor: “Arkaik Homo türlerinin, modern Homo sapiens türüne evrimi çeşitli bölgelerde gerçekleşmiş olabilir. Arkaikten modern formlara doğru olan bu kademeli geçişi Kuzey, Doğu Afrika’da ve Afrika’nın güneyinde görüyoruz. Modern, ara geçiş ve arkaik formlar bu üç bölgede de bulundular.” İnsan evrimine dair son bilgiler şimdilik böyle. Bir sonraki habere kadar…
 

Afrika tarihinin demografik tarihi ve tahmini ayrılmalar. Renklendirilmiş dikey yollar göçü, aşağı doğru olan üçgenler diğer bir gruba karışmayı gösteriyor. Güney Afrika avcı-toplayıcıları kırmızı, Demir Çağı çiftçileri yeşille gösteriliyor. (Kaynak: Uppsala Üniversitesi)

 

 

REFERENCES

  • 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170928142016.htm
  • 2. http://science.sciencemag.org/content/early/2017/09/27/science.aao6266
  • 3. http://www.heritagedaily.com/2017/09/newly-discovered-6m-year-old-cretan-footprints-stolen/116485