#

10 Bin Yıllık Boya Kalemi

Bilim Dalları
Etiketler

İngiliz arkeologlar, Orta Taş çağından (Mezolitik dönem) günümüze kalan ilk boya kalemi örneklerinden birini bulmuş olabileceklerini açıkladı. 7×22 mm büyüklüğündeki taş parçası 10 bin yıl öncesine ait!
Toronto'nun kuzeyinde, bir göl kenarındaki bataklık kömüründen çıkarılan toprak renkli boya kalemi, Yorkshire Üniversitesi arkeologları tarafından incelendi. Araştırmada gölün diğer kıyısında aynı renge boyanmış bir çakıl taşı da bulundu.
Mezolitik dönemin parmak izi
Uzmanlar tarih öncesine ait avcı toplayıcı grupların, toprak rengi veren aşı boyasını sıkça kullandığını ve bu rengi taşıyan Mezolitik döneme (MÖ 22.000-10.000) ait insan yapıtlarına dünyanın her yerinde rastlandığını söylüyor.
Daha 2015 yılında bulunan bir kolye ucu, İngiltere'de Mezolitik döneme ait bilinen en eski sanat eseri olarak kabul ediliyor. Yine aynı yerde 30'dan fazla alageyik boynuz süsünün, şamanların hayvanların ruhlarıyla temas kurmak için katıldıkları ritüellerde kullandıkları maskelere ait oldukları düşünülüyor. 
Taş devri bile renksiz olamazdı
Araştırmayı yürüten Dr. Andy Needham son bulguların o dönemin anlaşılmasına katkıda bulunduğunu belirtiyor. "Renk, avcı toplayıcıların hayatında çok önemliydi ve toprak rengi, boyadığı objeye çok canlı bir kırmızı ton veriyor. Bulduğumuz bu son obje, tam bir boya kalemine benziyor; ucu yuvarlakken gitgide sivrilmiş. Bulduğumuz boyalı çakıl taşı ve boya kalemi, bölgenin sanatsal açıdan zengin olduğunu gösteriyor; belki de bu boya kalemi dekoratif süsleme ya da hayvan derisi boyamak için kullanılıyordu."
Chester ve Manchester Üniversiteleri'nin de katıldığı ortak çalışmanın raporu Journal of Archaeological Science dergisinde yayımlandı.  

REFERENCES

  • 1. https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2018/research/crayon-ochre-lake/