#

1 Tonluk Kemirgen

Bilim Dalları
Etiketler

Tarih Öncesi Kemirgenin Çenesi Kaplandan Güçlü…

İngiliz ve Uruguaylı araştırmacılar, on yıl önce bulunan bir kafatası fosilinden yola çıkarak, üç milyon yıl önce Güney Amerika kıtasının kuzeyinde yaşamış olan boğa boyutlarında dev bir kemirgenin ısırma gücünü hesapladılar.

İngiltere'deki York Üniversitesi araştırmacılarına göre J.Monesi'nin siluetinin bir insan silueti ve günümüzdeki en yakın akrabası olan pakarana ile karşılaştırması.

Şimdiye kadar bilinen en büyük kemirgen olan ve ağırlığının yaklaşık 1 ton olduğu düşünülen, 3 m uzunluğundaki Josephoartigasia monesi adlı türün çenesinin en gerisindeki azı dişinin ısırma gücünü gelişkin yazılımlarla hesaplayan araştırmacılara göre, dev hayvan yiyeceklerini bir kaplanın ya da orta büyüklükte bir timsahın üç katı güçle çiğneyebiliyordu. Bulgularını Journal of Anatomy dergisinde yayımlayan araştırmacılar, megakemirgenin sürekli uzayan ve başparmak kalınlığında olan ön dişlerininse, azının üçte birinden daha düşük çiğneme kuvvetinde olmasına karşılık, bu kuvvetin üç katı strese dayanabildiğini belirtiyorlar.

Ekibe göre J. monesi, ön dişlerini günümüz filleri gibi toprak altındaki kökleri çıkarmak, kendini düşmanlarından korumak, yaşam bölgeleri ve eş bulmak için hemcinsleriyle giriştiği kavgalarda kullanıyordu.    

REFERENCES

  • 1. “Ratzilla: Ancient giant rodent chomped like a crocodile”, Science Online, 3 Şubat 2015