#

Uzayda “Yerli Mahsul” Ziyafeti

Bilim Dalları

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) görev yapan uluslararası astronot ekibi, bir ilki gerçekleştirerek ilk kez kendi yetiştirdikleri taze sebzeleri tattı.

UUİ’deki “mikro-kütleçekim” denen neredeyse tümüyle ağırlıksız ortamda bitki yetiştirilmesi yeni değil. Ancak uzun süreden beri yapılan deneylerde yetiştirilen bitkiler, incelenmek üzere yeryüzündeki laboratuvarlara gönderilmekteydi. UUİ’nin mürettebatı da, daha önceki uzay laboratuvarlarındaki meslektaşları gibi özel olarak hazırlanmış dondurulmuş gıdalarla besleniyorlardı.

İstasyonda  44. görev ekibindeki Amerikalı, Rus ve Japon astronot ve kozmonotların tattıkları ilk taze sebze, “Romain” denen türden bir kırmızı kıvırcık marul. “Uzay çiftçiliği” ürünlerinin, ileride Mars’a gönderilecek astronotlar ve burada kurulacak koloniler için temel bir besin kaynağı olacağı umuluyor. “Uzay seracılığı” aynı zamanda uzun yolculuklarda oksijen üretimi  ve atık maddelerin dönüştürülmesi için de düşünülen bir çözüm.

İlk tadım için Romain marulun seçilme nedeni, 33 günlük bir süre içinde görece kolay olarak yetişmesi, besin değerinin yüksekliği ve anti-oksidan maddeler açısından zengin olması.

Sebze, “Veggie” adlı bir modülde özel “yastıklar” içine ekilen tohumlardan, atık ısı yaymadıkları için son derece tasarruflu olan LED lambalarının ışığı altında yetiştiriliyor. Kırmızı ve mavi LED’ler güçlü ışığı, yeşil LED’lerse, sebzeleri monoton kırmızılıktan kurtaracak renkleri sağlıyor. 

REFERENCES

  • 1. “Space Farming Yields a Crop of Benefits for Earth”, NASA, 10 Ağustos 2015