#

Mars’a Uzaklardan Ziyaret

Bilim Dalları

Güneş Sistemi’nin uçlarından gelerek 20 Ekim günü Mars’a neredeyse sürünürcesine geçen Siding Spring sayesinde “uzun dönemli” bir kuyrukluyıldızın çekirdeği ilk kez görüntülendi.

Resmi adı C/2013 A1 Siding Spring olan kuyrukluyıldız, saniyede 56 km hızla komşumuz “Kızıl Gezegen”in yalnızca 140.000 km yakınından geçti. Bu mesafe, Ay’ın Dünya’ya uzaklığının neredeyse üçte biri kadar.

Gezegenbilimcilerin, aslında ürkütücü olan bu yakın geçişi heyecanla beklemiş olmalarının nedeni, kuyrukluyıldızın atmosferinin, daha doğrusu Güneş’e yaklaşırken püskürttüğü buz, gaz ve tozların Mars’ın seyrek atmosferine yapacağı etkiyi gözleyebilme olanağını yakalamaları. Bunun için Mars çevresinde dolanan NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’na ait üç uzay aracıyla, gezegen yüzeyinde bulunan iki mobil araç (rover) göreve koşulmuş bulunuyor. Ancak, yörüngedeki araçlar, kuyrukluyıldızın püskürttüğü yüksek hızlı tozların vereceği zarardan korunabilmeleri için geçiş sırasında Mars’ın arka tarafına yönlendirildi. Bunlardan, Mars’ın atmosferini incelemek üzere kısa süre önce gezegen çevresinde yörüngeye oturtulan MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution  – Mars’ta  Atmosfer ve Uçucu Gaz Evrimi) adlı aracın, tehlikeyi çalışır durumda atlatmış olduğu açıklandı.

Siding Spring’le ilgili ilk sürprizse, 500 m’lik çapıyla, ortalama 1 km çaplı “kısa dönemli”  kuyrukluyıldızların yarısı kadar olması.

Siding Spring’in küçüklüğü, bazı gökbilimcilere göre bu iki depodaki kuyrukluyıldızların yapıları ve evrimleri hakkında ipuçları taşıyor olabilir.  

REFERENCES

  • 1. NASA’s MAVEN studies passing comet and its effects, NASA/Goddard Space Flight Center, 20 Ekim 2014
  • 2. NASA snaps first-ever pic of a long-period comet’s core, ScienceNOW, 21 Ekim 2014