#

Bırakınız Emsinler Bırakınız Yesinler

Bilim Dalları

Parmak emmek, tırnak yemek alerjiden koruyor

Yeni bir çalışma, parmaklarını emen ya da tırnaklarını yiyen çocukların alerjilere karşı dirençli olduklarını gösterdi.

Bebeklerin mikrop almasına ve bazen maloklüzyon (ağız kapandığında üst ve alt dişlerin üst üste gelmemesi) gibi hafif dental sorunlara yol açtığı için anne-babalar, bebekleri bu alışkanlıklardan vazgeçirmeye çalışırlar.

Oysa çalışmanın bulguları, bu “kötü huyların” her ikisine birden sahip olanların, evdeki toz akarları (mite), ot, kedi, köpek ya da havada uçuşan çeşitli mantarlara alerji geliştirme olasılıklarının daha da düştüğünü gösteriyor. Hatta araştırmacılar, başka bir çalışmaya da atıfta bulunarak, annelerin bebeklerin emziklerini kendileri emerek temizledikten sonra bebeklerine vermelerinin de, bebekleri alerjiye karşı daha dirençli yaptıklarını belirtiyorlar.

Yeni Zelanda’nın Otago Üniversitesi Dunedin Tıp Fakültesi araştırmacılarınca Pediatrics dergisinde yayımlanan çalışmada kıyı kenti Dunedin’de 1972 ve 1973 yıllarında doğan 1037 çocuğun sağlık değerleri incelendikten sonra aynı deneklerin bulguları ikişer ya da üçer yıllık aralıklarla 38 yaşa kadar izlenmiş.  Çocuklar 5, 7, 9 ve 11 yaşlarındayken anne-babalarına parmak emme ve tırnak yeme alışkanlıklarına sahip olup olmadıkları sorulmuş. Çocukların yüzde 31’inin, 1 ve üzeri yaşlarda bu davranışlara sıklıkla başvurdukları ortaya çıkmış.

 Çocuklar 13 yaşlarına geldiklerinde de çeşitli alerjenlerin bulaştırıldığı iğnelerin deriye batırılmasıyla, bunlara karşı alerjenlere karşı “atopik sensitizasyon” denen, imunoglobulin-E adlı antikorun tetiklediği şiddetli bağışıklık tepkisi geliştirip geliştirmedikleri izlenmiş.

Testlere katılan 724 çocuktan 328’inin (% 45) atopik sensitizasyon taşıdığı gözlenmiş. Parmak emme ya da tırnak yeme huylarından birine sahip çocuklarda atopik sensitizasyon oranı daha düşük (% 38), bu huyları olmayanlardaysa daha yüksek (% 49) çıkmış. Hem parmak emen hem de tırnak yiyen çocuklarınsa en düşük oranda (% 31) alerjik duyarlılık taşıdıkları belirlenmiş.

Buna karşın araştırmacılar, bu iki huyla, astım ve saman nezlesi arasında bir ilişki belirleyememişler.

REFERENCES

  • 1. “Thumb-Sucking, Nail-Biting, and Atopic Sensitization, Asthma, and Hay Fever”, Pediatrics, Temmuz 2016