#

Ay’ı Hiç Böyle Görmediniz!

Bilim Dalları

Ay’ın Dünya önünden geçişi görüntülendi

NASA’nın geçtiğimiz ay 1,5 milyon km uzaklıkta sabit bir noktaya yerleştirdiği DSCOVR uydusu, Ay’ın Dünya önünden geçişini görüntüledi. Görüntüde izlenen “Ay’ın arka yüzü”, adından da anlaşılabileceği gibi Dünya’dan hiç görülemiyor. Nedeni, Ay’ın gezegenimizin “kütleçekim kapanına” yakalanmış olması. Yani Ay’ın kendi çevresi etrafında dönüşüyle Dünya çevresindeki dönüşünün sürelerinin eşitlenmiş olması. Böyle olunca da Dünya’dan yalnızca alıştığımız “Aydede” yüzünü görebiliyoruz.

Ay’ın Dünya’ya uzaklığı ortalama 400.000 km. DSCOVR ise Güneş, Dünya ve Ay’ın kütleçekimlerinin birbirini dengelediği beş “Lagrange noktası”ndan 1,5 milyon km uzaklıktaki biri üzerinde bulunduğundan, Ay’ın arka yüzünü görebiliyor. (bkz: https://kurious.ku.edu.tr/tr/derin-bakis/mavi-gezegenin-yeni-resmi)

Görüntüden izlenebileceği gibi Ay’ın arka yüzünün dikkat çekici özelliği, “dikkat çekici bir özelliğinin olmaması”. Görmeye alıştığımız ve “maria (denizler)” diye adlandırılan geniş bazalt ovaları ve dev kraterlerin bulunmaması. En büyük şekiller, sol üstte görülen Mare Moscoviense ve sol aşağıda izlenen Tsiolkovskiy krateri.

Gerçek renklerdeki görüntüde Dünya, doğal uydusuna kıyasla çok daha parlak ve renkli görünüyor. Mavi Gezegen sıfatını sağlayan, Güneş ışığının görünen (optik) aralıktaki renklerden mavinin daha kısa dalga boyuna sahip olması nedeniyle, Dünya atmosferindeki moleküllere çarparak daha çok saçılması.

Video için http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/dscovrepicmoontransitfull.gif

 

 

REFERENCES

  • 1. “Froma a Million Miles Away, NASA Camera Shows Moon Crossing Face of Earth”, NASA, 5 Ağustos 2015