Sihirli bir süpürgemiz olsa ve hayatta bizi strese sokan ne varsa içine çekse güzel olmaz mıydı? Zorluklara karşı nasıl mücadele edeceğiz diye hiç endişelenmek zorunda kalmazdık, çünkü hepsi kendiliğinden çözülüverirdi.
Ne yazık ki, böyle bir dünyada yaşamıyoruz. Gelişmek ve hayatı doya doya yaşamak istiyorsak kendi “şeytanlarımızla” yüzleşmek zorundayız. Sıkıntılı günlerde her şeye rağmen devam etmek her ne kadar imkânsız görünse de, önümüze yerleştirilen bariyerleri aşabilecek kadar olağanüstü bir güce sahibiz aslında. İlerleyebilmek için tek ihtiyacımız olan, hata diye algıladığımız olayların iç yüzünü görmemiz konusunda bizi motive edecek küçük bir hatırlatma.
Stresle ilgili temel bilgiler arasında derlediğimiz bu son yazıda strese karşı direncinizi artıracak, kolaylıkla uygulayabileceğiniz tüyolar verdik. İstediğinizi kullanın ve zihninizi dinlendirmeye şu anda başlayın!
#1: Derin nefes al
Nefes alış verişlerinizle ilgili geliştireceğiniz farkındalık, stresin vücudunuzdaki etkisini fark etmeniz için mükemmel bir başlangıç. Stresliyken daha hızlı ve sığ nefes alırız. Bu şekilde nefes almak oksijenli havanın akciğerlerin en alt kısmına kadar ulaşmasını engeller. Sığ nefes almak, zamanla diyaframın çalışmasını kısıtlar ve kana daha az oksijenin taşınmasına sebep olur. Dokular yeterince beslenemez. Sonunda kendimizi daha gergin buluruz. Neyse ki, nefesinizi bilinçli bir şekilde yavaşlatarak vücudunuzun rahatlama sistemini devreye sokabilirsiniz.
Derin nefes alma tekniğini uygulamak için:
1) Yatağınıza uzanın
2) Bir elinizi kalbinizin üzerine, diğerini de karnınızın üzerine koyun
3) Burnunuzdan derin bir nefes alın ve nefesi ağızdan verin
4) Vücudunuzda hangi bölgelerde genişleme ve kasılma hissediyorsunuz, zihninize not edin
5) Ciğerlerinizi bilinçli bir şekilde havayla doldurun, karnınızdaki genişlemeyi hissedin, nefes verişte ise karnınızın içeri çekildiğini hissedin
Uygulamaya 5 dakikayla başlayın ve daha sonra üzerine ekleyin.
#2: Hareket et
Egzersizin, norepinefrin gibi stres hormonlarıyla etkileşiminden ötürü ruh sağlığına iyi geldiğini yapılan son çalışmalar gösteriyor.
Amerikan Psikoloji Birliği’ne (APA) göre:
“[Egzersiz] vücudun fizyolojik sistemlerini – hepsinin stres reaksiyonunda rolü vardır – aralarında her zamankinden daha yakın iletişim kurmaları için zorlar: Kardiyovasküler sistem renal sistemle, o da kas sistemiyle iletişim kurar.”
Yürüyün, koşun, yüzün, dans edin ya da yoga yapın. Severek yapacağınız her türlü aktivite stresi kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır.
#3: Kendinize iyi davranın
İngilizce dersinden sınıfta kalan yakın arkadaşınıza ne söylersiniz?
Ya siz o dersten kalmış olsaydınız, kendinize ne derdiniz?
Self-Compassion adlı kitabın yazarı, Dr. Kristin Neff, öz-anlayışın kişisel gelişim ve dönüşüm için kritik olduğunu savunuyor. Ve diyor ki, “Kendinizi birtakım yetersizlikler ya da kusurlar yüzünden acımasızca yargılamanın ve eleştirmenin yerine, başarısızlıklarınızın karşında kendinize nazik ve anlayışlı davranmak öz-anlayışlı olmak demektir.”
Denemek için Dr. Neff şöyle bir egzersiz öneriyor:
1. Sizi strese sokan bir durumu gözünüzün önünde canlandırın ve bu durumun vücudunuzda bıraktığı etkiyi hissetmeye çalışın
2. Kendinize şunları söyleyin:
a. “Bu durum acı veriyor.”
b. “Yalnız değilim.”
c. Elinizi kalbinizin üzerine koyun ve “Kendime iyi davranayım” deyin.
Unutmayın
● Stres herkese farklı şekillerde etki eder.
● Strese verdiğiniz tepkiyi bilmek, stresle daha iyi ve etkili baş etmenizi sağlar.
● İhtiyaç duyduğunuzda arkadaşlarınızdan ve ailenizden destek isteyin.
REFERENCES
- 1. Association, A. (2015). Exercise Helps Keep Stress at Bay. Psych Central. Retrieved on June 12, 2016, from http://psychcentral.com/lib/exercise-helps-keep-stress-at-bay/
- 2. Jerath, R., Crawford, W. M., Barnes, A. V., & Harden, K. (2015). Self-regulation of breathing as a primary treatment for anxiety. Applied Psychophysiology and Biofeedback, 40, 107 - 115. DOI: 10.1007/s10484-015-9279-8 http://self-compassion.org/the-three
- 3. Rakal, D. (2015). Learning Deep Breathing. Psych Central. Retrieved on June 10, 2016, from http://psychcentral.com/lib/learning-deep-breathing/