
Ruh Sağlığınızın Daha Çok İlgiye İhtiyacı Var
Stresin sağlık üzerindeki etkisi artık bir sır değil. Uykusuz geçen kaç gecenizin sebebini gelecekle ilgili endişe ve korkuya bağlayabilirsiniz?
Kronik stresin hem beden hem de zihin üzerinde yıpratıcı bir etkisi vardır. Stres, bağışıklık sistemini baskılayarak hastalıkların iyileşmesini zorlaştırabilir. Duygusal stres, özellikle kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizi ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir (kalp hastalığı dünyada bir numaralı ölüm sebebidir).
California Üniversitesi’nden (San Francisco) çıkan güncel bir araştırma anksiyete ve depresyonun kalp hastalığı, yüksek tansiyon, artrit gibi durumları ve bazı somatik semptomları öngörebildiğini ortaya koyuyor.
Çalışma
Araştırmacılar, Aoife O’Donovan ve Andrea Niles dört yıl boyunca 15 binden fazla kişiden toplanan verileri incelediler. Depresyon ve anksiyetenin etkilerini sigara kullanımı ve obeziteyle karşılaştırdılar. Depresyon ve anksiyete semptomları, araştırmaya katılanlarla yapılan görüşmelerden elde edilen verilerle incelendi.
Çalışma sonuçları anksiyete ve depresyonun artrit, baş ağrısı ve kalp hastalığı gibi durumları etkilediğini fakat kansere anlamlı bir etkisi olmadığını gösterdi. Anksiyete sahibi ya da depresyonda olan kişiler için kalp hastalığı (%65), felç (%64), yüksek tansiyon (%50), ve artrit (%87) riski sigara içen ya da obezitesi olan kişilere yakın oranda.
O’Donovan’a göre, kanserle ilgili geçersiz sonuçlar rapor edilmeli ve “kanser teşhislerini stres, depresyon ve anksiyeteye bağlamayı bırakmalıyız.”
Araştırmacılara göre, anksiyete ve depresyon artrit riskini obezite ve sigara kullanımından daha fazla artırıyor. Ayrıca, baş ağrısı, mide rahatsızlığı, sırt ağrısı ve nefes yetmezliği gibi durumların da stres ve depresyonla birlikte artış gösterdiği bulgular içinde yer alıyor.
Stresinizi tanıyın
Stresi tanımak, baş etmenin önemli bir parçası. Herkesin stresi tanımlama şekli ve strese yol açan durumlarla baş etme yöntemleri birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, stresinizi tetikleyen durumları ve bunlara verdiğiniz reaksiyonları anlamaya biraz zaman ayırmak önemli. Sonrasında ihtiyaçlarınıza özel baş etme yöntemleri bulabilirsiniz.
Stresi azaltmak için birkaç ipucu:
- Uykunuzu yeterince alın
- Hem bedeninizi hem zihninizi besleyecek şekilde yemek yiyin
- Sosyalleşin, arkadaşlarınızla görüşün
- Not tutun, stresinizi kâğıda dökün
- Yürüyüş yapın
- Profesyonel destek alın
REFERENCES
- 1. https://www.ucsf.edu/news/2018/12/412676/depression-anxiety-may-take-same-toll-health-smoking-and-obesity
- 2. Niles, A. N., & O'Donovan, A. (2018). Comparing anxiety and depression to obesity and smoking as predictors of major medical illnesses and somatic symptoms. Health Psychology. Advance online publication.
- 3. http://dx.doi.org/10.1037/hea0000707
- 4. https://www.apa.org/helpcenter/stress.aspx