#

Zamanın Varsa Doğada Geçir

Bilim Dalları
Etiketler

Tüm doğa severler bir araya gelsin! Hem bedeninize hem de beyninize iyi gelecek çok güzel bir haberimiz var. 

Max Planck İnsan Gelişimi Enstitüsü ve Hamburg-Eppendorf Tıp Merkezi (UKE) araştırmacıları The World Journal of Biological Psychiatry’de yayımladıkları güncel bir çalışmada dışarıda vakit geçirmenin beyin sağlığı için gerçekten faydalı olduğunu ortaya koyuyor. 

Bu çalışma için Hamburg-Eppendorf Tıp Merkezi Üniversitesi’nde nöral plastisite profesörü olan Simone Kühn ve meslektaşları Berlin’de yaşayan altı genç yetişkinin beyinlerini incelediler. Araştırmacıların amacı dışarıda geçirilen zaman ve beyindeki yapısal plastisite arasındaki ilişkiyi incelemekti.

Araştırmacılar yaptıkları incelemelerde mod ve genel olarak sağlığı etkileyebilecek sıvı tüketimi, boş zaman, kafein tüketimi ve fiziksel aktivite gibi faktörleri de kontrol altında tuttular. 

Yukarıda söz edilen faktörlerden bağımsız olarak toplam 281 MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) taramasından elde edilen sonuçlar dışarıda geçirilen zamanla beyindeki sağ dorsolateral prefrontal korteksteki gri madde hacmi ve iyi hissetmek arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterdi. Dorsolateral prefrontal korteks (DLPFC) insanlarda yönetici adı verilen işlevler için büyük önem taşır. DLPFC’nin davranış planlama ve hatıraları geri çağırma gibi fonksiyonlarla ilgili olduğu bilinmektedir. 

Kühn’e göre bu bulgular biz dışarda vakit geçirdiğimizde modumuzla beynimizin yapısal olarak iyileştiğini gösteriyor. Bu da konsantrasyonu, çalışma belleğini ve psişeyi (insan zihninin, bilincinin ve bilinçdışının tamamı) bütünsel olarak etkiliyor.  

Bu bulguların ışığında araştırmacılar duygudurum bozukluğu yaşayan kişiler için “doğada vakit geçirme reçetelerinin” düşünülebileceğini öne sürüyorlar. Araştırmacılar ileride yapacakları çalışmalar için yeşil ortamlarla kentsel alanlar arasındaki farkın beyindeki etkilerini incelemek için oldukça hevesliler. 

REFERENCES

  • 1. Kühn, S., Mascherek, A., Filevich, E., Lisofsky, N., Becker, M., et. al.(2021). Spend time outdoors for your brain – An in-depth longitudinal MRI study. The World Journal of Biological Psychiatry, DOI: 10.1080/15622975.2021.1938670
  • 2. D.J. Zgaljardic, P.J. Mattis, A. Charness, Executive Dysfunction, Editor(s): Katie Kompoliti, Leo Verhagen Metman, Encyclopedia of Movement Disorders,Academic Press, 2010, Pages 458-462, ISBN 9780123741059, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374105-9.00176-3.
  • 3. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210715103025.htm