#

Yıldız ve Gezegenlere “Popüler” Adlar

Bilim Dalları

Bilimsel adlar itici olunca…

Şimdiye kadar keşfi doğrulanan 2000 kadar Güneş-dışı gezegene ad bulmakta zorlanan ve konan bilimsel isimlerin (Örn, OGLE-2005-BLG-390Lb) ilham vermekten uzak olduğunu fark eden Uluslararası Astronomi Birliği’nin (IAU) yıldız ve gezegenlere özel adlar bulunması için düzenlediği yarışmanın sonuçları açıklandı. Gökcisimlerine ad koyma yetkisi, IAU’nun tekelinde bulunuyor.

45 ülkedeki amatör astronomi kulüpleri, üniversiteler, okullar, planetaryumlar, gökbilim gözlem kulüpleri de dahil çeşitli kurumlardan ad önerisi isteyen IAU, ardından bir yarışma düzenleyerek halktan bu önerilerden 274’üne oy vermelerini istemişti.

Sonuçta, 182 ülkeden 573 binin üzerinde katılımcının oylarıyla, adaylar arasından kazanan 14 yıldız ve 31 Güneş-dışı gezegenin yeni adları belli oldu.

IAU tarafından söz konusu yıldız ve gezegenlerin bilimsel adlarıyla birlikte kullanılacak olan adlar genelde farklı kültürlerin mitolojilerindeki tanrısal varlıklar ya da kahramanları, ünlü bilim insanlarını, hayali kahramanları, eski kentleri ve ortadan kalkmış dillerden seçilen sözcükleri kapsıyor.

IAU, başarılı adlar önerenlere, katkıları için bir teşekkür plaketinin yanı sıra, küçük bir gökcisminin adını koyma ayrıcalığı verecek. 

REFERENCES

  • 1. “Aah, that’s a heavenly name for a planet”, ScienceOnline, 15 Aralık 2015
  • 2. “Finall Results of NameExoWorlds Public Vote Released”, IAU, 15 Aralık 2015, http://www.iau.org/news/pressreleases/detail/iau1514/