#

Yerfıstığı Bebekleri Alerjiden Koruyor

Bilim Dalları

Yeni bir çalışma, geçmişte sanılanın aksine bebeklerin diyetine yerfıstığı ürünleri eklemenin, onları yerfıstığı alerjisinden koruduğunu ortaya koydu.

Londra King’s College Pediatrik Alerji Bölüm Başkanı Profesör Gideon Lack yönetiminde yürütülen çalışmada yerfıstığı alerjisi geliştirme riski yüksek (yumurta alerjisi ya da egzama görülen) 4 – 11 aylık 640 bebek 5 yaşlarına gelinceye kadar düzenli olarak izlenmiş. Deney sürecinde katılımcılar iki gruba ayrılmış ve bebeklerin anne-babalarıyla görüşülerek birinci gruptakilerin gıdalarına hiçbir şekilde yerfıstığı ya da ezmesi dahil edilmemesi sağlanmış. İkinci grubun diyetineyse, haftada birkaç sefere bölünmek kaydıyla en az 6 gram yerfıstığı proteini eklenmiş.

New England Journal of Medicine dergisinde online olarak yayımlanan ve Amerikan Alerji, Astım ve İmünoloji Akademisi’nin yıllık toplantısında sunumu yapılan sonuçlar hayli dramatik: Diyetlerine yerfıstığı katılan çocukların yüzde 1’den daha azı alerji geliştirmiş. Fıstıktan uzak tutulan gruptaysa bu oran yüzde 17,3. Bunun da anlamı, bebekleri daha ilk aylardan yerfıstığı ile tanıştırmanın, ileride alerji geliştirme risklerini yüzde 80 azalttığı.

REFERENCES

  • 1. “Eating peanut at an early age prevents peanut allergy in high-risk infants”, King’s College London, 23 Şubat 2015
  • 2. “Study finds peanut consumption in infancy prevents peanut allergy”, NIH/National Institute of Allergy and Infectious Diseases, 23 Şubat 2015