#

Yat-Kalk-Sürün! Origami Robotlar Teknolojiyi Katlıyor

Bilim Dalları

Bir robot için küçük, robot teknolojisi için dev bir adım!

Adım, daha önce Ay’da söylenmiş ünlü sözlerdeki insan adımından çok daha küçük olabilir; ama Japonların geleneksel kâğıt katlama sanatı origamiden esin alan teknolojik başarının, zaten başdöndürücü bir hızla gelişen robotik alanında yeni bir sayfa açacağı kesin.

Robotun, Science Dergisi’nin 7 Ağustos sayısında açıklanan özelliklerinden en çarpıcı olanlar, yapımının görece kolaylığı, ucuzluğu, istenen boyutlara çıkarılabilmesi, seri üretime uygunluğu ve çok farklı alanları kapsayan bir potansiyel kullanım yelpazesine izin veren esnek tasarımı. Robotta kullanılan temel malzemeler, kâğıt ve polistren (plastik köpük) kompozit malzemeden kesilmiş tabakalar, ısıya göre (100⁰C’nin üzerinde ısıtılınca) biçim değiştiren “şekil hafızalı” polimerler ve içine polimerleri hareketlendiren ısı devreleri yerleştirilmiş menteşeler ve küçük güç kaynakları.

Anlatılan deneyde, yere serili durumdaki kompozit tabakalar, yaklaşık dört dakika içinde kendi kendilerine “döngüsel katlamalar” denen kat yerlerinden, “eylemlendirici” adı verilen minik motorlar aracılığıyla katlanarak yükselip işlevsel bir makine biçimine dönüşmüş ve hiçbir insan müdahalesi ve yardımı olmaksızın, saniyede 5,4 cm’lik bir hızla ilerlemeye ve dönüşler gerçekleştirmeye başlamış.

Harvard Üniversitesi Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi ile Wyss Biyomühendislik Enstitüsü’nde doktora öğrenimi gören Sam Felton yönetimindeki ekip, kendi kendilerine katlanarak ilerleyen bu robotların, örneğin çöken binaların enkazındaki dar geçit ve tünellerden ilerleyerek hayatta kalanları arayabileceğine işaret ediyor.

Bir başka potansiyel kullanım alanı olarak da, düz tabakalar halinde yüzlercesi taşınabilecek olan bu robotların kendilerini çok farklı biçimlerde katlayarak çeşitli keşif araçlarına dönüştürebilecekleri uzay görevleri gösteriliyor.

Araştırmacılar, eve getirildikten sonra kendi montajını kendi yapan IKEA stili modüler ev eşyaları  ya da felaket bölgelerinde kendi kendilerine kurulan barınakları da gelecekteki olası kullanım biçimleri olarak sıralıyorlar. 

REFERENCES

  • 1. “Small, origami-inspired pop-up robots function autonomously”, American Association for the Advancement of Science, 7 Ağustos 2014.
  • 2. “Robot folds itself up and walks away”, Wyss Institute of Biologically Inspired Engineering at Harvard, 7 Ağustos 2014