#

Yaşam Barındıran Gezegen Görüntülendi

Bilim Dalları

 

Pırıl pırıl mavi…  üzerinde beyaz bulutlar… Kocaman bir de ay dolanıyor çevresinde… Bu, olsa olsa… Yanılmadınız.
Şimdilerin moda deyimiyle Dünyamız kendi “Selfie”sini çekmiş.  Hem de 3.8 milyon km uzaklıktan. Görüntüde izlediğiniz resim, 5 Ağustos 2011 tarihinde Jüpiter’in manyetik alanında duyarlı incelemeler yapmak üzere uzaya gönderilen Juno adlı uzay aracı. Araç, Jüpiter’in yakınlarına ulaşmasını hızlandıracak “kütleçekim sapanı” etkisi için Dünyanın çevresinden dolandırılırken, 12 ekim 2013 günü Dünya’nın görüntülerini almış. 

Gezegenimizin kütleçekim etkisiyle hızı saatte 14.400 km artan aracın hızı saatte yaklaşık 140.000 km’ye ulaşmış. Dünya’ya en yakın konumuna gelirken, dört tonluk araç çevrilerek dört kamerasının da Dünya’ya bakması sağlanmış.  Araç o hızla Dünya’ya yaklaşırken ve kendi ekseni çevresi nde dakikada iki kez dolanırken belli aralıklarla alınan enstantaneleriyle yukarıdaki resmin oluşturulduğu videoyu çekmeyi başaran aygıt, Juno’nun üç kolundan birinin ucunda bulunan “yıldız izleyici” (star tracker) adlı kamera.

Kameranın temel görevi, gökyüzündeki yıldızları her saniyede 16 kez görüntüleyerek araç Jüpiter çevresinde manyetik alanın özelliklerini belirlerken onu doğru konumda tutmak. Kamera yardımıyla Juno, milyarlarca duyarlı ölçüm yaparak Jüpiter’in muazzam güç ve genişlikteki manyetik alanının ayrıntılı bir haritasını oluşturacak. Juno’nun Dünya’ya kaklaşırken çektiği görüntülerden oluşturulan aşağıdaki videoyu  izleyebilirsiniz:

 

REFERENCES

  • 1. “Onboard camera captures Juno’s approach to Earth”, NASA/Goddard Space Flight Center, 10 Aralık 2013