#

Tüm İnsanlık Ağlarsa Ne Olur?

Bilim Dalları

Gözyaşları ırmak olur mu?

Dünyadaki tüm insanlar birden ağlamaya başlasa, toplanan damlalar bir ırmak oluşturur mu?

Bizde “gözyaşları sel oldu” denir ya, İngilizce’deki biraz farklı. Arthur Hamilton’un sözlerini yazdığı ve Amerikalı solist Justin Timberlake’in farklı sözlerle ama aynı adla yazıp söylediği ve kendisine Grammy Ödülü kazandıracak kadar ünlendirdiği şarkıdan kaynaklanıyor. Sevgilisi tarafından terk edilen bir erkeğin (Timberlake) kendisine ihanet ettikten sonra yeniden birleşmek isteyen sevgili (Britney Spears olduğu söyleniyor) için söylediği şarkının “Cry me a river – Bana bir ırmak ağla” adlı başlığı, İngilizce’ye “artık çok geç”, “geçmiş ola!” anlamında deyim olarak yerleşmiş.

İngiltere’deki Leicester Üniversitesi’nde Doğa Bilimleri Bölümü’nde okuyan iki öğrenci de, 2016 Premier Lig şampiyonluğunu kazanan Leicester City futbol takımıyla liderlik yarışındaki Tottenham taraftarlarına da gönderme olsun diye ırmak dolusu gözyaşının mümkün olup olmayacağını araştırarak, üniversitenin hakemli öğrenci dergisi Journal of Interdisciplinary Science Topics’ de yayımlamış.

Leah Ashley ve Robbie Roe adlı öğrenciler, bir ırmağı olsa olsa dünyadaki tüm insanların gözyaşlarının doldurabileceğinden yola çıkarak uygun bir ırmak aramışlar. Sonunda dünyanın en kısa ırmağı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ABD’deki Montana eyaletindeki 61 metre uzunluğundaki Roe Irmağı’nı seçmişler.

Irmağın debisinin alt sınırını günde 709.190.040 litre olarak belirleyen öğrenciler daha sonra gözyaşının dakikada 1,2 mikrolitre akış hızıyla günde 1728 mikrolitre olacağını hesaplamışlar 1 mikrolitre = Litrenin milyonda biri). Ardından, ırmağın bir günde taşıdığı su miktarını (yaklaşık 710 bin ton) 1 günde akan ortalama gözyaşı olan 1728 mikrolitreye bölen öğrenciler, Roe ırmağını dolduracak kadar gözyaşını ancak 410 milyar insanın dökebileceği sonucuna ulaşmışlar. Günümüz dünya nüfusu 7,408 milyar olduğuna göre, tüm insanlık ağlasa bile toplam gözyaşı, en kısa ırmağa bile bir günde taşıyabileceği kadar su sağlayamıyor.

Peki, tüm insanlık, bir futbol maçı sonucundan daha ciddi bir nedenle ağlarsa ne hacimde gözyaşı üretebilir? Öğrenci-araştırmacılar önce kaynak araştırması yapmışlar ve daha önceki bir çalışmada tek bir gözyaşı damlasının 6,2 mikrolitre olarak gösterildiğini bulmuşlar. Bunun yukarıda belirtilen dünya nüfusu ile çarpımı, tüm insanlığın dökeceği bir damla gözyaşının miktarını 45,930 litre olarak veriyor.

Ardından öğrenciler, bir olimpik yüzme havuzunun alacağı su hacmini hesaplamışlar: 50 metre boyunda, 25 metre genişliğinde, 2 metre derinliğindeki olimpik havuzu doldurmak için gerekli su 2.500.000 litre.

Bunu insanlığın birer damlalık gözyaşı toplamına bölen öğrenciler = 54,43 sonucuna ulaşıyorlar. Yani, bir olimpik yüzme havuzunu doldurmak için dünyadaki her insanın 55 damla gözyaşı dökmesi gerekiyor.

Öğrencilerin vardığı sonuç: “Arthur Hamilton pişman sevgilinin bir ırmak dolduracak kadar ağlamasını gerçekten bekliyorsa hayal kırıklığına uğrayacaktır; ama yeteri kadar duygulandırılabilmesi halinde tüm insanlığın bir olimpik havuz dolduracak kadar gözyaşı dökebileceğini öğrenerek biraz teselli bulabilir.”

Journal of Interdisciplinary Science Topics, Leicester Üniversitesi’nde öğrencileri araştırma yapmaya ve bunları gerekli kurallara uygun biçimde yayımlamaya teşvik için oluşturulmuş, Disiplinlerarası Bilim Merkezi (Centre for Interdisciplinary Science) tarafından çıkarılan hakemli bir öğrenci dergisi.

Merkezin yöneticilerinden Dr. Cherlyl Hurkett derginin amacını şöyle anlatıyor:

“Profesyonel bir bilimci (ya da herhangi başka bir meslek sahibi) olmak için gerekenlerden biri de öğrencilerin ellerinin altındaki muazzam bilgi yığını içinde bağlantılar bulabilmeleri ve daha önce edindikleri bilgi ve teknikleri yeni bir bağlamda kullanabilmeleridir.” Hurkett, derginin amacını da öğrencilere bu düşünce tarzını uygulamaları için bir fırsat sağlamak olarak özetliyor.

Okurlarımızın ve öğrencilerimizin özenle hazırlanmış ilginç çalışmalarını biz de Kurious’a bekliyoruz.

 

REFERENCES

  • 1. “Is it Possible to cry a river?”, University of Leicester, 3 Mayıs 2016
  • 2. “Is it possible to cry a river?”, Journal of Interdisciplinary Science Topics, 17 Mart 2016