#

Sanal Evren Gerçeğinden Farksız!

Bilim Dalları

Gökbilimci, fizikçi ve bilgisayar mühendislerinden kurulu  bir ekip, uzun,  yoğun ve yaratıcı bir  çalışmanın  ürünü olarak 8 Mayıs’ta şimdiye kadar en gerçekçisi olan sanal bir evrenin sunumunu  yaptılar.

“Illustris” adlı simulasyon,  Bir kenarı 350 milyon ışık yılı olan küp şeklinde hayali bir uzay  boşluğunun kozmik evrimini  canlandırabiliyor. (Gökbilim ve kozmolojideki temel  uzaklık birimi olan ışık yılı, ışığın bir yıl boyunca aldığı mesafeye  ya da yaklaşık 9,5 trilyon km’ye karşılık geliyor. )

Mark Vogelsberger (Harvard- Smithsonian Astrofizik Merkezi /MIT)  yönetiminde birçok kurumdan bilimci ve  uzmanın  beş yılını alan program, normal ve karanlık maddeyi temsil eden 12 milyar üç boyutlu pikselle oluşturulmuş.  Simulasyonda normal maddeden kat kat fazla olan ama henüz görülemeyen karanlık madde,  süngeri andıran lifsi bir yapı oluşturuyor  ve normal maddenin liflerin kesişme noktalarında toplanarak gökada kümelerini  oluşturmasını sağlıyor. 

Süpernova ve karadeliklerin oluşum süreçlerini de kapsayan karmaşık hesaplar, programın paralel bağlanmış  8000 işlemcinin (CPU) kullanılarak üç ay kesintisiz çalıştırılmasıyla gerçekleştirilmiş. Araştırmacılara göre aynı işi yapabilmek için bir masa üstü bilgisayarın 2000 yıl çalışması gerekecekti.

Bir Hubble Derin Uzay görüntüsünün (solda ), Illustris simulasyonuyla  karşılaştırılması (sağda).

Büyük Patlama’nın yalnızca 12 milyon yıl sonrasından başlatılan simulasyon, kozmik evrimi günümüzün evrenine yaklaşık 13,8 milyar yıl içinde getiriyor. Araştırmacılar, simule edilen uzay kübü içinde 41.000’in üzerinde gökada saymışlar ki,  Hubble Derin Uzay görüntüleriyle hem görünüm hem de sarmal ve yaşlı eliptik gökadaların doğru karışımıyla içerik açısından benzeşiyor. 

 Nature dergisinin 8 Mayıs 2014 tarihli sayısında yayımlanan çalışmanın ortak yazarlarından Harvard-Smithsonian Astrofizik  Merkezi  araştırmacısı Shy Genel, “ Illustris bir zaman makinesi  gibi” diyor. “Zaman içinde ileriye ya da geriye gidebiliyoruz. Ayrıca simulasyonu durdurup tek bir gökadaya ya da bir gökada kümesine zoom yapıp gerçekte neler olduğunu yakından inceleyebiliyoruz.” 

 

REFERENCES

  • 1. “Astronomers create first realistic virtual universe”, Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics”, 7 Mayıs 2014