Pop Müzik Güneş Pillerini Güçlendiriyor

Bilim Dalları

İngiltere’de gerçekleştirilen yeni bir araştırma, pop ve rock müziğinin “güneş pili” de denen ve güneş ışığındaki enerjiyi elektriğe dönüştüren fotovoltaik güneş hücrelerinin verimini büyük ölçüde arttırdığını ortaya koydu.
Londra’daki Queen Mary Üniversitesi ile Imperial Colege araştırmalarınca gerçekleştirilen deneylerde, pop ve rock müziğindeki seslerin yüksek frekans ve perdelerinin, güneş hücrelerinde bulunan “nanoçubukları” titreterek hücrelerin verimini yüzde 40 oranında arttırdığını gösterdi.
Çalışmanın, basılabilen daha ucuz güneş hücreleri üretimine kapı açacağı düşünülüyor.
Araştırmacılar çinko oksit malzemeyle metrenin milyarda biri ölçeklerindeki kalınlıklarda “nanorod” denen çubukçuklar üretip üzerlerini aktif bir polimerle kaplamışlar ve 75 desibel kadar düşük ses düzeylerinin (ör: sokaktaki trafik gürültüsü ya da odadaki bir yazıcının sesi) bile güneş hüzrelerinin performansını büyük ölçüde yükselttiğini belirlemişler. Çinko oksit malzemelerin üzerine baskı ya da gerilim uygulanarak “piezoelektrik etki” denen bir olguyla voltaj çıkışı elde edilebildiği daha önceki araştırmalarda gösterilmişti. Ancak bu piezoelektrik voltajların güneş hücrelerinin verimi üzerindeki etkileri üzerinde şimdiye kadar fazla durulmamıştı.
Çalışmayı yönetenlerden Imperial College London fotokimya profesörü James Durrant, “Rastgele oynamalar gösteren ses dalgalarının birbirlerini götüreceğini düşünerek güç çıkışında fazla bir etkileri olmayacağını düşünmüştük. Oysa, sesteki rastgele oynamalar birbirini götürmediği gibi bazı ses frekanslarının güneş hücrelerinin enerji çıkışını büyük ölçüde artırdığını gözlemledik” diyor. Araştırmacılar ardından doğal, tekdüze sesler yerine deneylerinde müzik sesleri kullanmışlar ve klasik müzik yerine pop müziğinin daha etkili olduğunu belirlemişler. Durrant, “Artık biliyoruz ki akustik güneş hücrelerimiz, pop müzikteki yüksek perdeli seslere daha iyi tepki veriyorlar” diyor. Araştırmacılara göre bulgular klima gibi akustik titreşimlere maruz kalan cihazlara güç sağlamakta, ya da araba ve başka taşıtlarda kullanılabilecek.

REFERENCES

• 1. “Big beats bolster solar cell efficiency”, Queen Mary University of London, 6 Kasım 2013