#

Philae Uykudan Kalktı

Bilim Dalları

“Merhaba Dünya, beni duyabiliyor musun?”

Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın geçtiğimiz kasım ayında Rosetta uzay aracı ile 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına indirdiği sonda Philae, sorunlu inişin yol açtığı güç kaybı nedeniyle girdiği kış uykusundan yedi ay sonra uyanarak ilk mesajını gönderdi.

Uyandıktan sonra kendisi için açılmış olan hesabından, kuyrukluyıldızın yörüngesinde dolanmakta olan Rosetta aracılığıyla gönderdiği ilk tweet’inde “Merhaba Dünya, beni duyabiliyor musun?” yazdı.

Rosetta’nın Dünya’dan 511 milyon km uzaktayken kuyrukluyıldıza indirdiği Philae, kendisini yüzeye sabitleyecek zıpkınların çalışmaması üzerine iki kez geri sıçradıktan sonra yeterli güneş ışığı alamadığı bir yere konmuştu. Ancak, bataryaları tükenip 15 Kasım’da uyku moduna geçmeden önce 60 saat süreyle kendisinden beklenen görevleri yerine getirerek değerli veriler göndermişti. Sıçramanın bir diğer nedeni, kütleçekimi Dünya’nınkinin 100.000’de biri kadar olan kuyrukluyıldız üzerinde Philae’nin ağırlığının yalnızca 1 gram olması.

Kuyrukluyıldızların yapısı ve dinamikleriyle ilgili verilerin yanı sıra Philae, 67P/Churyumov-Gerasimenko’nun atmosferindeki gaz halinde su moleküllerinin, Dünya okyanuslarındaki sudan farklı olduğunu belirlemişti. Bu da gezegenimize suyun kuyrukluyıldızlarca taşınmış olduğu yolundaki yaygın inanışa darbe vurmuş ve yeni oluşmuş Dünya’ya su taşıyan “tankerlerin”,  Dünya, Ay ve öteki iç gezegenleri bombardıman eden asteroidler olduğunu ortaya koymuştu. Philae ayrıca kuyrukluyıldızın atmosferinde, yaşamın yapıtaşları olan organik (karbon içeren) moleküllerin varlığını belirlemişti.

Rosetta ve Philae ile buluştuğu 12 Kasım tarihinde Dünya’dan 511 milyon km uzakta olan 67P/Churyumov-Gerasimenko, artık 300 milyon km mesafede bulunuyor. Güneş’e en yakın konumuna 13 Ağustos’ta gelmesi beklenen kuyrukluyıldızın bu noktadaki hızının saatte yaklaşık 135.000 km olacağı hesaplanıyor.

ESA’nın, Almanya’nın Darmstadt kentindeki operasyon merkezinden yapılan açıklamada, Philae’nin Cumartesi günü 85 saniye süreyle temas kurduğu ve veri aktarımında bulunduğu kaydedildi.  Açıklamada ayrıca Philae’nin birkaç gün önce uykudan kalkmış olduğunun anlaşıldığı ve yeni ilettiği 300 veri paketi dışında 8000 veri paketinin de belleğinde beklediği belirtildi. Bu verilerin de iletilmesiyle ESA araştırmacıları, Churmuyov-Gerasimenko üzerinde son birkaç gün içinde neler cereyan ettiğini öğrenebilecekler. 

REFERENCES

  • 1. “Rosetta’s Lander Phılae Wakes up from Hibernatıon”, ESA, 14 Haziran 2015
  • 2. “LIVE Comets Index”, http://www.livecometdata.com/comets/67p-churyumov-gerasimenko/ , 14 Haziran 2015
  • 3. “67P/Churyumov-Gerasimenko”, https://en.wikipedia.org/wiki/67P/Churyumov%E2%80%93Gerasimenko