#

Nükleer Kazada Alacağınız İlaç!

Bilim Dalları

Yetkililere duyurmuş olalım…

ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın ilk kez nükleer reaktör kazası ya da bir nükleer saldırıda maruz kalınacak radyasyonun zararlı etkilerini tedavi için önerilen bir ilaca onay verdiği açıklandı. İlaç, resmi Amerikan sağlık  kuruluşlarınca büyük  miktarlarda satın alınıp ülke çapında stoklanmış. Ülkemizde nükleer enerjiye doğru ilk adımların atıldığı şu günlerde duyuralım istedik.

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Profesör Thomas  MacVittie ve ekibince vücutta akut  radyasyon hasarı ve zehirlenmesine  karşı geliştirilen ilacın adı Neupogen®. İlk kez 1991 yılında geliştirilen ilaç, daha önce kanser tedavisinde kemoterapinin olumsuz etkilerine karşı da kullanılmış.

ABD Sağlık Bakanlığı’na bağlı Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Dairesi (BARDA), daha resmi onay alınmadan bile 2013’te 157 milyon dolar tutarında Neupogen® satın alarak ülke genelindeki depolarda stoklamış.

Maruz kalınan yüksek dozda radyasyon kemik iliğine zarar vererek, enfeksiyonlarla savaşan bağışıklık hücrelerinden olan beyaz kan hücrelerinin üretimini azaltıyor. Bu da vücudu enfeksiyonlara karşı savunmasız duruma düşürüyor. 40 yılı aşan çalışmalarıyla radyasyon onkolojisi alanının önde gelen isimlerinden olan Prof. MacVittie’nin geliştirdiği ilaç, kan hücrelerini koruyarak ve beyaz kan hücrelerinin nötrofil denen türünün üretimini hızlandırarak radyasyonun etkilerini sınırlıyor.

REFERENCES

  • 1. “New research leads to FDA approval of first drug to treat radiation sickness”, University of Maryland, School of Medicine”, 22 Mayıs 2015