#

Mars’ta Sıvı Su Akıyor!

Bilim Dalları

Tuzlu, ama olsun…

Dünyada büyük heyecan  uyandıran duyuruyla belirttiği açıklamasını nihayet bugün yapan NASA, Mars’ta sıvı suyun günümüzde de zaman zaman aktığını gösteren kanıtlar elde edildiğini duyurdu. Keşif, ilk başta ılık ve sulak bir gezegen olan Mars’ın milyarlarca yıl önce suyunu yitirerek soğuk ve kuru bir çöl haline geldiği dogmasına yeni bir darbe vuruyor. 

Dokuz yıldır “Kızıl Gezegen”in çevresinde dolanmakta olan Mars Yörünge Keşif  Aracı (Mars Reconnaissance Orbiter – MRO) tarafından elde edilen bulgular, Mars’taki tepe ve krater yamaçlarında belirip yokuş aşağı uzayan çizgilerin, toprak altında yüzeye yakın derinliklerde akan ve yoğun hidrat tuzları içeren sıvı suyun yüzeye sızan izleri olduğunu gösteriyor.

Mars’ta Garni kraterinin yamaçlarında beliren dar ve koyu çizgilerin uzunluğu birkaç yüz metreyi buluyor. Bunların, yüzeyin  hemen altında akan tuzlu su tarafından oluşturulduğu düşünülüyor.

NASA yetkilileri, “tekrarlayan koyu çizgiler” diye adlandırılan oluşumların, sıcaklıkların -23°C’nin üzerine çıktığında belirdiğini ve soğuk dönemlerde kaybolduğunu açıkladılar.

NASA gezegenbilimcilere göre, yörünge aracındaki tayfölçerlerle belirlenen hidratlı mineraller, magnezyum perklorat, magnezyum klorat  ve  sodyum perkloratın karışımından oluşuyor.

Bu hidratlı tuzların, tıpkı kışın yollarımıza dökülen tuzların buzlanmayı önlemesi gibi, Mars toprağının yoğun miktarda içerdiği su buzunu erittiği düşünülüyor. Araştırmacılara göre Dünya’da da bazı perkloratlar, suyun -70 °C derecede bile donmasını önlüyor.  

Yaklaşık 20 yıl sonra Mars’a ilk astronotları gönderme hazırlıklarını yürüten  NASA’nın Mars Keşif Programı’nın yöneticisi olan Michael Meyer, “Artık biliyoruz ki, bu soğuk çöl gezegeninin yüzeyinde sıvı su var” diyor. “Öyle görünüyor ki, Mars’ı ne kadar incelersek, yaşamın nasıl desteklenebileceğini ve ileride orada yaşamı destekleyecek kaynakların nerede bulunacağını o kadar daha iyi bileceğiz.” 

REFERENCES

  • 1. “NASA Confirms Evidence That Liquid Water Flows on Today’s Mars”, NASA, 28 Eylül 2015