#

Mars’ı Telefonunuzla Keşfedin!

Bilim Dalları

NASA’dan rover oyunu…

Gezici araştırma laboratuvarı Curiosity’nin Mars yüzeyinde 4. yılını (Dünya yılıyla) doldurması nedeniyle NASA, düzenlediği tanıtım ve eğitim faaliyetleri çerçevesinde sosyal medya kullanıcılarına MARS Rover adlı bir oyun hediye etti. Ayrıntılarını linkte bulacağınız ve indirebileceğiniz oyunda hedef, aracı telefonunuzdaki tuşlarla yönlendirerek çeşitli arazi koşullarında devirmeden yol almasını sağlarken, bir yandan da puan toplamak.

NASA ayrıca, “Kızıl Gezegen”deki başarılı keşif çalışmalarını sürdüren Curiosity’nin 4. yaş gününde, aracın dolan görev süresini en az iki yıl uzattığını da açıkladı.

Aslında Curiosity Mars’ta ikinci yılının sonuna yaklaşıyor. Mars Dünya’ya göre Güneş’e daha uzak olduğundan (Dünya- Güneş uzaklığı ortalama 150 milyon km; Mars-Güneş ortalama uzaklığı 228 milyon km) bir “Mars yılı” 687 “Dünya gününe” ya da 669 “Mars gününe” karşılık geliyor.

Enerjisini güneş panelleri ile sağlayan Curiosity, kum yığınlarından kayalık tepelere, vadi tabanlarından krater kenarlarına kadar çeşitli topografik ve jeolojik oluşumları dolaşarak, taşıdığı duyarlı sensör ve analiz araçlarıyla matkapla deldiği kayalardan ve küreğiyle topladığı toprak örneklerinde su ve çeşitli minerallerin izlerini belirlemişti.

Curiosity’nin dört yıllık “faaliyet raporunu” buradan izleyebilirsiniz.

REFERENCES

  • 1. “NASA Rover Game Released for Curiosity’s Anniversary”, NASA, 5 Ağustos 2016