#

Kelliğe Son

Bilim Dalları

İyi haber: Yeni teknik, deri hücreleriyle yeni saç yuvası üretiyor..

Kötü haber: Başarı farelerle gerçekleştirildi. İnsanlar için daha çok araştırma gerekiyor.

New York’taki Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi  (CUMC) ve Durham Üniversitesi (İngiltere) araştırmacıları, kelleşen erkek deneklerden alınan deri hücreleriyle, yeni saç yuvaları (folikül)ürettiler. Bunların tam olarak işlevsel olup olmadıkları ve insan kafa derisine ekilip ekilemeyeceği henüz belli olmadıysa da, kaydedilen başarı,saç dökülmesine karşı yeni tedavi yöntemleri bulunması yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Şimdiye kadar saç dökülmesine ve kelliğe karşı yapılan uygulamalar, dökülmeyi durduran ya da yavaşlatan ilaç kullanımı, ya da enseye yakın bölgeden alınan  saç kıllarının ön tarafa ekilmesinden ibaretti.

 

Çalışmayı yönetenlerden Columbia Üniversitesi dermatoloji ve genetik profesörü Angela Christiano, saçı dökülen kadınların yüzde 90’ının, saç nakli ameliyatı için uygun olmadığını, çünkü nakletmeye uygun yeterince saç bulunmadığını belirtiyor. 

Kadın tipi saç kaybında, dökülme tepeden başlayıp yanlara doğru yayılıyor.

 

Christiano’ya göre geliştirdikleri yeni yöntem, yalnızca 200-300 verici saçından çok sayıda saç yuvasının oluşturulması ya da mevcut saç yuvalarının gençleştirilmesi potansiyelini taşıyor. Christiano’ya göre yöntem, erkek tip saç dökülmesinin başlangıç aşamalarında da kullanılabilecek. Durham Üniversitesi’nden Prof. Colin Jahoda da, bu teknikle yanık vakalarında tahrip olmuş derinin yerine nakledilebilecek, saç çıkarabilecek deri üretilebileceğine işaret ediyor.

 

Kellik tedavisinde devrim yaratmaya aday yöntemde kilit rol, dermal papilla denen ve kıl köklerinin dibinde bulunan küçük bir grup hücre. Farelerde bu hücreler  bir başka yere nakledildiklerinde kendiliklerinden kümelenip kendi doku ortamlarını oluşturuyorlar ve bir arada kaldıklarından nakledildiklerideriyi yeniden programlayarak folikül oluşmasını sağlıyorlar. İnsan papilla hücreleriyse, kümelenme eğilimi taşımıyorlar.

İnsan dermal papilla hücreleri iki boyutlu ortamda kümelenmiyorlar (solda). Araştırmacılar çoğalma ortamını üç boyutlu yaparak kümeleşmeyi sağlamışlar (sağda).

 

Bulgularını Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlayan araştırmacılar, Yedi insan donörden topladıkları deri papilla hücrelerini, üç boyutlu bir üretme tekniğiyle kültür çanaklarında çoğaltıp kümelenmelerini sağlamışlar. Ardından, her bir  donörden alınan hücrelerle elde edilen 10-15 kadar küreciği,  daha önce fare sırtlarına yamanmış olan insan deri parçalarının üst ve alt tabakaları arasına yerleştirmişler.  Sonuçta, nakledilen yedi kümeden beşinde foliküllerin tipik şekillerinin oluştuğu, hatta deney sonlandırılıncaya kadar iki folikülden saç çıkmaya başladığı  görülmüş.

Profesör Christiano, insanın kendi hücreleriyle yeni foliküller oluşturulmasının önemli olduğunu, çünkü böylelikle çıkan saçların renk ve kalınlık olarak mevcut saçlarla uyumlu olacağının altını çiziyor.  Ancak, araştırmacılar, yöntemin insanlar üzerinde denenmeye başlamasından önce yeni çalışmalara gerek duyulduğunu da belirtiyorlar. Prof. Jahoda’ya göre önce yeni saçın döngü kinetiği, rengi, çıkış açısı, konumu ve dokusu gibi parametrelerin yeterince anlaşılması, ayrıca yeni saç oluşumunda dermal papilla hücreleriyle etkileşime giren epidermal  hücrelerin rollerinin de belirlenmesi gerekecek. 

REFERENCES

  • 1. A Possible Cure for Baldness, in 3D”ScienceNOW, 21 Ekim 2013
  • 2. “Hair regeneration method is first to induce new human hair growth”, Columbia University Medical Center, 21 Ekim 2013
  • 3. “Human cells used to grow new hair”, Durham University, 21 Ekim 2013