#

İlkbahar Uzuyor mu Yoksa?

Bilim Dalları
Etiketler

Kuzey Yarıküre’ye baharın gelişiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya, buzlar erimeye ve çiçekler açmaya başladı. Ancak, iklim değişiminin farklı bir etkisini hayatımızın orta yerinde bulmadığımız tek bir gün yok ne yazık ki. New Hampshire Üniversitesi’nin araştırmasına göre, artık ilkbaharı daha erken karşılamaya ve daha uzun yaşamaya hazırlanmamız gerekiyor.

“İlkbahar görece diğer mevsimlere oranla daha kısa” diyor New Hampshire Üniversitesi’nden Alexandra Contosta. Araştırmaya göre, Kuzey Yarıküre’deki buz örtüsünün geçtiğimiz 30 yılda küçülme kaydettiği görülüyor. Bu durumun ilkbahar süresine veya kıştan ilkbahara geçiş sürecine etki edip etmediğini anlayabilmek için, ABD’nin farklı yerlerinde bulunan toprak ve su alıcılarından topladıkları verileri değerlendirmişler. Aynı zamanda üç yıl boyunca kar seviyesini ve orman örtüsünü izlemişler. Elde ettikleri veriler, az karlı, daha sıcak kışların daha uzun geçiş süreçlerine ve “uzatmalı” ilkbaharlara yol açtığını gösteriyor.

İlkbaharın değişen takviminin olası ekolojik, sosyal ve ekonomik sonuçlarını da araştırıyor Contosta ve ekibi. Tarım, balıkçılık ve benzeri faaliyetler ilkbaharın iklimsel şartlarına fazlasıyla bağımlı. Özellikle kuşların göç aralığından ağaçların verimine pek çok şeyin değişeceğinin altını çiziyor araştırmacılar.

Araştırma sonuçlarının, daha geniş coğrafi alanları ve daha uzun süreçleri kapsayan verilerle karşılaştırılması planlanıyor.

REFERENCES

  • 1. https://m.phys.org/news/2017-03-longer-lengthening-vernal-window.html
  • 2. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.13517/full