#

İlk Yapay Gün Doğdu

Bilim Dalları
Etiketler

Alman bilim insanları, dünyanın en büyük yapay güneşi olarak tarif ettikleri Synlight'ı yaktı.

Batı Almanya'nın Jülich kentindeki uzay araştırma merkezinde 149 kısa arklı spot lambasından oluşan ve aynı alana düşen güneş ışınımının 10 bin katına eşdeğer cihaz, yenilenebilir enerjinin ve iklim-dostu teknolojilerin geliştirilmesine ışık tutacak.

Araştırmanın başında, Alman Uzay Araştırma Merkezi'nin (DLR) direktörü Bernhard Hoffschmidt var. Spot lambaları, ortalama bir ampulün 4 bin katı kadar enerji ve toplamda 3500 °C dereceye yakın bir sıcaklık üretiyor.

Yandığında karbon salımına yol açmayan hidrojen üretimi için yapılan araştırma, küresel ısınmaya meydan okuyacak yeniliklerin önünü açıyor.

Evrende en yaygın olan element hidrojen Dünya’da nadir bulunuyor. Hidrojen üretmenin bir yolu suyu, elektroliz denilen yöntemle bileşenlerine ayırmak ancak DLR'deki bilim insanları elektrik kullanımını sıfıra indirmek üzere Dünya’ya güneş ışığı formunda gelen devasa hidrojen enerjisinden faydalanmayı hedefliyor.

Hoffschmidt, bu göz kamaştırıcı lambanın küçük laboratuvarlarda yapılan deneyleri bir sonraki seviyeye taşımak için tasarlandığını söyleyerek araştırmacıların, 350 kilovat dizilimli Synlight hidrojen üretme tekniğinde ustalaştıkları anda, işlemi endüstriye uygun hale getirme sürecinin on kat hızlanacağını ekledi. Uzmanlarsa yeterli endüstri desteği olması halinde bunun yaklaşık on yılı alabileceğini söylüyor.

Hedef sonuçta, Jülich deneyinde üretilen ve dört kişilik bir evin bir yılda kullandığı elektriği 4 saatte tüketen, 3,5 milyon euro maliyetli yapay ışık yerine gerçek güneş ışığı kullanmak.

REFERENCES

  • 1. https://m.phys.org/news/2017-03-scientists-artificial-sun-german-lab.html
  • 2. http://www.dlr.de/sf/en/desktopdefault.aspx/tabid-10958/19330_read-44887/
  • 3. https://futurism.com/the-worlds-largest-artificial-sun-is-powering-up-in-germany/