#

Greyfurta, portakal suyuna dikkat!

Bilim Dalları

Deri kanseri riskini artırıyorlar…

ABD’de onkologlar tarafından 100.000’in üzerinde kadın ve erkekle yürütülen bir araştırma,  düzenli greyfurt yemenin ve portakal suyu içmenin melanoma denen deri kanserine yakalanma riskini artırabileceğini ortaya koydu.  Amerikan Klinik Onkoloji Derneği ‘nce açıklanan bulgulara göre, günde 1,6 greyfurt yiyen ya da bir buçuk bardak portakal suyu içenlerde melanomaya yakalanma riski, bunları haftada iki kez tüketenlere kıyasla yüzde 36 daha yüksek.

Çalışmanın ortaya koyduğu ilginç bir buluşsa, greyfurtu sıkarak suyunu içmenin ya da portakalı sıkmadan yemenin, melanoma riskinde bir yükselişe yol açmaması.

Journal of Clinical Oncology dergisinin 30 Haziran sayısında yayımlanan çalışmada, greyfurt ve portakalla melanoma riski arasındaki ilişkinin, sigara, alkol, kahve tüketimi, egzersiz  vb. yaşam tarzıyla ilgili kanser risklerinden bağımsız olarak belirlendiği, ama güneş ışığına hassas olanlar ya da güneşte  fazla kalanlarda riskin daha yüksek olduğu vurgulanıyor.

Çalışmada, greyfurt ve portakal tüketimiyle öteki kanser türleri arasında bir ilişki belirlenememiş. Bulgular, 1984-2010 yılları arasında Hemşire Sağlığı Araştırması’na katılan 63.810 kadın ve 1986-2010 arasında yürütülen Sağlık Profesyonelleri Araştırması’na katılan 41.622 erkeğin gıda rejimlerinin izlenmesine dayanıyor.

Araştırmacılar, turunçgil türleriyle melanoma arasındaki ilişkinin, furokumarin denen maddelerin, turunçgillerde yoğun miktarda bulunmasından kaynaklanıyor olabileceğini belirtiyorlar. Daha önceki araştırmalar, furokumarinlerin, cildin güneş ışığına ve melanoma tetikleyen morötesi ışınlara hassasiyetini artırdığını ortaya koymuştu.  Güneş kremlerinde, sedef hastalığına karşı ağızdan alınan ilaçlarda doğal furokumarinler içeren psoralen denen maddelerin de uzun kullanımlarda melanoma riskini artırdığı gösterilmişti.

Bununla birlikte çalışmayı yöneten Brown Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü’nden Dr. Shaowei  Wu çalışmanın ortaya koyduğu riske karşın, somut önerilerde bulunabilmek için yeni araştırmalar gerektiğinin altını çiziyor, ama yine de greyfurt ve portakal suyunu yoğun tüketenleri güneşte fazla kalmamaları için uyarıyor.

REFERENCES

  • 1. “Citrus fruit consumption may be associated with increased melanoma risk”, American Society of Clinical Oncology, 30 Haziran 2015