#

Fiziğin Kusursuz Pizza ile Sınavı

Bilim Dalları
Etiketler

Dünyanın en lezzetli pizzasını yemek istiyorsanız, fizik bu yönde doğru adımlar atmanızı sağlayabilir. Zaten mutfaktaki performansların tümü, fizik ilkelerine tabi değil mi?

“Ya Roma’ya uçup taş fırında pişmiş bir Margarita sipariş edeceksiniz, ya da mutfağınızdaki o vasat fırınla kusursuz bir pizza yaratmanın sırrını bir de bizden dinleyeceksiniz” diyor arXiv’de yayımlanan yeni araştırmanın yazarları.

İki dakikada pişmeli
Romalı pizza ustalarının yassı hamur daireleri nasıl 2 dakika içinde evrensel altın disklere dönüştürdüğünü gören iki İtalyan fizikçi ve bir gıda antropoloğu, kusursuz pizzanın sırrını, termodinamik denklemlerle açıklamaya soyundu. Taş fırının, odun ateşinin homojen bir şekilde dağılması için ideal olduğunu teslim eden araştırmacılar, ideal pizzanın 330 °C’lik bir taş fırında 2 dakikada pişmesi gerektiğini belirtiyor. Domates, biber, patlıcan gibi suyunu bırakabilecek sebzelerin bulunduğu bir pizza ise fazladan bir 30 sn daha fırında kalmalıymış.

Elektrikli fırında 230 °C
Araştırmacılar, evlerinde taş fırın bulunmayan bizleri de göz önünde bulundurmuş. Sıradan bir elektrikli fırın ve dolayısıyla metal bir tepsi kullananların da fizik sayesinde Roma usulü pizza yeme fırsatı var.

Metal, tuğladan çok daha güçlü bir iletken olduğu için, pizzanın tabanı, ısıyı daha hızlı bir biçimde çekecek ve 330  °C’lik bir fırın iki dakika içinde elbette pizzayı kömüre çevirecek. Bu yüzden elektrikli fırın için farklı bir sıcaklık ayarı öneriliyor. Araştırmacılar, 230 °C’ye ayarlanmış elektrikli bir fırının 170 saniye içinde istenen sonucu vereceğini iddia ediyor.

Kusursuz pizza hayaliyle sabırsızlananlar mutfağa, fiziği pizzadan üstün tutanlarsa termodinamik denklemin matematiksel ifadeleri için linke buyursun.

REFERENCES

  • 1. https://www.livescience.com/64016-physics-of-perfect-pizza.html
  • 2. https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1806/1806.08790.pdf