#

Evde Köpek Beslemek Alerjiye Karşı Koruyor

Bilim Dalları

Erken yaşlarda çocukları köpek ve kedi gibi ev hayvanlarıyla “haşır neşir etmenin” onları ialerjiler  ve astıma karşı dirençli kıldığı, tıp çevrelerinde son on yıldır dile getirilmekteydi.

Şimdiyse Amerikalı bilimciler bu gözlemleri doğruladıkları gibi nedenini de açıkladılar: köpekli evlerdeki toz, bağırsaklarda bulunan ve alerjenlere karşı etkili bir mikrobu güçlendiriyor ve harekete geçiriyor. Fareler üzerinde yapılan ve California Üniversitesi (San Francisco) gastroentoloji bölümü doçenti Dr. Susan Lynch ve Michigan Üniversitesi Patoloji Bölümü’nden Profesör Dr. Nicholas Lukacs yönetiminde  Henry Ford Sağlık Kuruluşları ile Georgia Regents Üniversitesi araştırmacılarının da katıldığı disiplinlerarası çalışmada önce, sokağa çıkmasına da izin verilen bir köpeğin yaşadığı bir ev ile hiçbir hayvanın yaşamadığı başka bir evden toz örnekleri  toplanmış.

Örnekler suya karıştırılarak iki ayrı grup fareye içirilmiş. Ardından insanlar ve fareler için güçlü alerjenler olan kurutulup çekilmiş hamamböceği tozuyla yumurta sarısı proteini her iki gruba da yedirilmiş.  Önce köpekli evin tozu yedirilmiş fareler hiç ya da çok az alerjik reaksiyon gösterirken, köpeksiz ev tozu verilen farelerde, insanlardaki nezle ve solunum yolubağışıklık tepkimelerine karşılık gelen belirtiler izlenmiş.

Ekip, hayvanların bağırsaklarında “bağırsak mikrobiyomu” denen çeşitli mikropların bir arada bulunduğu örnekleri , toz verilmeden ve verildikten sonra incelemiş. Köpekli ev tozu yedirilmiş (ve daha az alerjenik bağışıklık sistemine sahip) farelerde Lactobacillus johnsonii adlı bir mikrobun , olağanın çok üzerinde miktarlarda bulunduğu belirlenmiş. Bu mikrop köpekli toz yedirilmeden de farelere verildiğinde, daha düşük düzeyde alerjik reaksiyon gösterdikleri gözlenmiş. Aynı fareler, insanlarda çocuk yaşlarda maruz kalındığında ileride astıma yol açan ve solunum yolları çeperlerinin dış yüzeylerini (sentitial epidermis) etkileyen solunum sentitiali virüsü (respiratory syncytial virus –  RSV) verildiğinde normalden daha düşük astım belirtileri göstermişler.

Ancak,  Lactobacillus johnsonii ‘nin tek başına etkisinin, köpekli ev mikrobiyomunun topluca etkisinden daha düşük olduğu da gözlenmiş. Araştırmacılara göre bu da, çevreden (sokaklardan) toplanmış bakteri türlerinin de, solunum yollarının sağlığı için gerekli olduğunu gösteriyor.

REFERENCES

  • 1. “Research Shows How Household Dogs Protect Against Asthma and Infection”, University of California - San Francisco, 16 Aralık 2016
  • 2. “Want to Fight Allergies? Get a Dirty Dog”, ScienceNOW, 16 Aralık 2013