#

En Büyük Dinozor

Bilim Dalları

Dünyada gelmiş geçmiş en büyük hayvanın şimdiki Arjantin’in Patagonya bölgesinde yaşamış 28 metre boyunda otçul bir dinozor olduğu açıklandı.

Titanozorlar diye tanımlanan ve günümüzden 90 milyon yıl önceden başlayarak Güney Yarıküre’ye egemen olan en büyük otçul dinozorlar grubundan olan hayvana, boyutları nedeniyle hiçbir etçil düşmanın sokulamayacağı varsayımıyla, eski  İngilizce’de “korku bilmez” karşılığı “dreadnought” ile kazıları finanse eden Amerikalı işadamı Adam Schran’ın adının karması olan Dreadnoughtus schrani adı verilmiş.

2005-2009 yılları arasında hayvanın iskeletinin çıkarıldığı çalışmaları yöneten Drexel Üniversitesi (ABD) araştırmacılarından Kenneth Lacovara, yaşadığında bir fil sürüsünün ya da ünlü etçil dinozor T.rex’in ağırlığının yedi katına eşit olan 65 ton ağırlıkta olduğu hesaplanan hayvanın, öldüğünde henüz gelişimini tamamlamamış olduğunu belirtiyor.

Kafasının bulunamamasına karşın kemiklerinin yüzde 70’i çıkarılmış olan fosilin bu süperdev dinozorların anatomileri ve biyomekaniği hakkındaki bilgileri derinleştireceği düşünülüyor.  

REFERENCES

  • 1. “T. rex times 7: New dynosaur species is discovered in Argentina”, National Science Foundation, 4 Eylül 2014.
  • 2. “Giant dynosaur unearthed in Argentina”, ScienceNOW, 4 Eylül 2014