Fransız düşünür, matematikçi ve yazar René Descartes, “Düşünüyorum o halde varım” sözüyle felsefe tarihine, daha doğrusu insanlık tarihine damgasını vurmuştu.
Descartes’ın beyni 19. yüzyıldan bu yana Paris’teki Doğa Tarihi Müzesi’nde. Dahilerin beyinlerinin yüzey yapısının zekâya dair ipuçları barındırıp barındırmadığı konusunu bilimciler uzun süredir araştırıyor. Bu yüzden 17. yüzyılın bu dahi filozofunun beyni bugüne dek kafatası yapısına ve kapasitesine odaklanan pek çok antropolojik araştırmanın öznesi oldu.
Bugüne dek Albert Einstein’ın beyni dahil, üzerinde çalışılan beyinlerin büyük bölümü somut olarak mevcuttu. Ancak Descartes’ınki ne yazık ki zamana yenilmiş ve bozulmuştu. Bu nedenle 3D teknolojisiyle yapılan tomogrofi çalışmasıyla Descartes’ın kafatası boşluğunun kalıbı alınarak yeniden oluşturuldu. Anatomik yapısı ve nöropsikolojik yetileri bir kez daha incelendi.
Gördüler ki, Descartes’ın beyni büyük ölçüde “normaldi”. Karşılaştırdıkları 102 modern insan beynine bakılırsa, ölçüleri de standartlara uyuyordu. Tek bir ayrıntı hariç: frontal korteksindeki tuhaf çıkıntı. Beyin üzerinde yapılan çalışmalara göre, bu bölüm kelimelerin anlamını işleyen bölgeydi. Bu tuhaflığı dahiliğin bir işareti olarak yorumlamak için henüz erken. Descartes da muhtemelen aynı şeyi savunurdu. Sonuçta ne demişti: “Akıllı olmak yeterli değil, önemli olan o aklı yerinde kullanmak.”
REFERENCES
- 1. http://www.sciencemag.org/news/2017/05/descartes-s-brain-had-bulging-frontal-cortex
- 2. http://www.jns-journal.com/article/S0022-510X(17)30265-4/fulltext