#

Beyin Penceresi

Bilim Dalları

California Üniversitesi ‘nden (Riverside) bir ekip, beynin kafatası parçaları çıkartılmadan dışarıdan görünmesini sağlayacak şeffaf bir kafatası implantı geliştirdi. Araştırmacılar, pencerenin ileride beyin kanseri ve travmatik beyin hasarı gibi nedenlerle yaşamları tehdit altında olan hastalar için yeni tedavi yöntemlerine izin vereceğini belirtiyorlar.

Ekip,  başka uygulamalarda vücutça reddedilmeyen ve kalça implantlarıyla diş kron kaplamalarında kullanılan  “itriyumlarla güçlendirilmiş zirkonlar” (yttria-stabilized-zirconia ─ YSZ) diye adlandırılan opak bir seramik materyali, özel tekniklerle saydam hale getirmiş.  Kafatası, birbirine eklenen kemiklerden oluşuyor. Bu kemik parçalarından biri, ameliyat için çıkarıldığında ya da kafatasına delik açıldığında (kraniyektomi), çıkarılan ya da kesilen parça tekrar yerine kaynamıyor; bunun yerine delik, metal plakalarla kapatılıyor. Saydam YSZ’nin vücutça kabul edilebilir olması, kafatasında delik açıldığında cerrahların kafatasını tekrar tekrar açmadan pencereden beyindeki tümör ya da kanamalara lazerle müdahale edebilmelerine olanak sağlıyor. 

Materyali geliştiren on kişilik ekipte yer alan UC Riverside biyomedikal bilimler doçenti Dr. Devin Binder, üretilen malzemenin “Yeni kraniyektomilere gerek bırakmadan, her gerektiğinde beynin geniş bölgelerine tekrar tekrar optik erişim sağlayacak, klinik kullanıma uygun yeni bir konseptin ilk adımı” olduğunu belirtiyor.

Ekibin geliştirdiği malzeme gerçi ilk saydam kafatası implantı değil. Ama insanlarda kullanılabilecek olanların ilki. Nedeni, daha önceki cam temelli implantlara kıyasla şok ve darbelere çok daha dayanıklı olması. Araştırmacılara göre bu özelliği, kullanacak hastalara da psikolojik bir rahatlık sağlayacak; çünkü dikkat çeken koruyucu başlıklar giyme zorunda kalmayacaklar.

REFERENCES

  • 1. “Creating a ‘window’ to the brain”, University of Colorado – Riverside, 3 Eylül 2013