#

Atom Çıplak Gözle Yakalandı

Bilim Dalları
Etiketler

Yarıçapı milimetrenin 215 milyarda biri kadar olan stronsiyum atomunun görüntüsü, Oxford Üniversitesi laboratuvarlarında, uzun pozlama tekniği kullanan bir kuantum fizik öğrencisi tarafından çekildi.
Prestijli bir ödül kazanan fotoğraf, pozitif yüklü bir atomu, bir iyon tuzağına asılmış olarak görüntüledi. Atomun görüntülenmesi, lazerin parlak ışığını emerek tekrar yayması sayesinde mümkün oldu. Zira atom, uzun pozlama efekti olmaksızın çıplak gözle görülemezdi.

Elektrik alanına asılmış tek bir atom görüntüsü, 2018 Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi Bilim Fotoğrafı Yarışması'na gönderilen 100'den fazla fotoğraf arasından birinciliğe layık görüldü. Fotoğraf, siyah bir zemin üzerindmavi-mor ışıkla aydınlatılmış pozitif yüklü bir stronsiyum atomunu gösteriyor.

Atom iki tarafına yerleştirilmiş iki metal elektrottan yayılan bir elektrik alanı üzerinde neredeyse hareketsiz tutulmuş. İyon kapanının küçük iğne uçları arasındaki mesafe 2 mm'den bile kısa.

Atomu fotoğrafın içinde görebilmemizin tek nedeni, uzun pozlama ile yakalanabilen bir hızda lazer ışığını emip tekrar yaymasıymış. Yani, aslında gördüğümüz, bir atomun suretinden çok ondan yayılan lazer ışığının fotoğrafı.

David Nadlinger fotoğrafı iyon tuzağının ultra-yüksek vakum bölmesinin penceresinden bakarak Canon 5D Mark II DSLR model makinasıyla çekmiş; ayrıca 50 mm'lik bir mercek, uzatma tüpleri ve renkli filtrelerle birlikte iki flaş ünitesi kullanmış.
Yarışmanın tek kazananı David Nadlinger değil. Ödül kazanan diğer görüntüler arasında deterjan kabarcıkları ve bir kelebek kanadının yakın plan çekimleri var. Buradan göz atabilirsiniz.
 

REFERENCES

  • 1. https://www.epsrc.ac.uk/newsevents/news/single-trapped-atom-captures-science-photography-competitions-top-prize/
  • 2. https://www.newscientist.com/article/2161094-a-single-atom-is-visible-to-the-naked-eye-in-this-stunning-photo/
  • 3. https://news.nationalgeographic.com/2018/02/trapped-atom-photograph-long-exposure-competition-spd/