#

Amerikan Uzay Aracı Havada Patladı

Bilim Dalları

Uzay istasyonuna malzeme götürüyordu…

Uluslararası Uzay İstasyonu’na ikmal malzemesiyle yüklü bir kargo aracı, fırlatılışından kısa süre sonra kendisini taşıyan roketin birinci kademesinin patlaması üzerine yitirildi. NASA, uzay istasyonunda görev yapan ekibin güvende olduğunu ve yeterli stoka sahip bulunduğunu açıkladı.

SpaceX adlı özel şirket tarafından geliştirilen Falcon 9 roketi, üç kez ertelendikten sonra 28 Haziran Pazar günü fırlatılışından 139 saniye sonra birinci kademesi ayrılmak üzereyken patladı. Roketle birlikte uzay istasyonuna yaklaşık 2 ton malzeme götürecek Dragon adlı kargo aracı da Atlas Okyanusu’na düştü.

NASA ve SPACEX yetkilileri kazaya ikinci kademedeki sıvı oksijen tankındaki ani basınç yükselmesinin neden olduğunu ve kazanın incelenmekte olduğunu belirttiler.

Dragon kargo aracı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronotlar için ikmal malzemesinin yanı sıra ileride araçların istasyona kilitlenmelerini kolaylaştırmak üzere yeni geliştirilen bir kilitlenme adaptörü de taşımaktaydı.

Ayrıca Falcon-9 roketinin birinci kademesinin, SpaceX tarafından geliştirilen yeni bir teknikle, insansız bir gemi üzerine yumuşak iniş yapması planlanmıştı.

ABD’nin uzay mekikleri projesine son vermesinin ardından uzay istasyonuna malzeme taşıyacak kargo aracını ve bunu uzaya taşıyacak roketi SpaceX şirketine ihale etmişti. Pazar günkü kazayla sonuçlanan ikmal seferi, Dragon aracıyla yapılanların yedincisiydi. Bu araçla son olarak geçtiğimiz nisan ayında bir ikmal yapılmıştı.

NASA yetkilileri, kazaya karşın uzay istasyonunda malzeme sıkıntısı yaşanmayacağını ve temmuz içinde Rus Progress kargo aracıyla ikmal yapılacağını, ağustos içinde de Japon HST kargo aracının istasyona malzeme taşıyacağını duyurdular.      

REFERENCES

  • 1. “NASA Administrator Statement on the Loss of SpaceX CRS-7”, NASA, 28 Haziran 2015
  • 2. “SpaceX’s Falcon 9 fails during Launch following second stage issue”, NASA Spaceflight.com, 28 Haziran 2015