#

2017’nin En Tuhafları

Geride bıraktığımız yıldan akılda kalan en tuhaf bilimsel keşiflere göz atalım mı? Live Science'ta yayımlanmış haberler içindeki en tuhaf ilk 10!
10. Uzaya giden ilk bağırsak paraziti
Bilim dünyası bu yıl ilk defa Uluslararası Uzay İstasyonu yolculuğuna çıkarılan bir bağırsak parazitinin ikinci bir kafa geliştirdiğine tanık oldu. Bir diğer adı Dugesia Japonica olan parazitin yerçekimsiz ortama karşı geliştirdiği bu beklenmedik tepki, uzayda yaşamın düşündüğümüzden çok daha karmaşık olabileceğini gösterdi.
 

9. Yağ dağları erimeye mahkum 
İngiltere'de kanalizasyonları kaplayan çimento sertliğindeki yağ dağlarının, biyodizel yakıt olarak geri dönüştürüleceği açıklandı. Yetkililer, Londra lağımlarından 7500 litrelik yakıt çıkarmayı umuyor.
 

8. Hızlı ve Öfkeli
İsveç'te bir Viking savaşçısına ait olduğu düşünülen kalıntılar, okları ve kılıçlarıyla gömülmüş halde bulunan savaşçının bir kadın olduğunu gösterdi. Bulgular Viking toplumunda kadınların düşündüğümüzden farklı bir role sahip olabileceğine işaret etti.

7. Gizemli dev damlalar
Norveç'in batı kıyılarında rastlanan jölemsi dev baloncuklar, bilim insanlarının kafalarını karıştırdı. Zira bu saydam canlıların, birer yumurta mı yoksa bambaşka bir canlı mı olduğu henüz açıklığa kavuşmadı.
 

6. Şempanzelerde ebeveyn izni
Bilim dünyası bu yıl bir anne şempanzenin doğum yaptıktan hemen sonra yavrusunu aynı topluluktaki vahşi erkeklerden birine kaptırdığına tanık oldu. Bu gelişme, şempanzelerin neden doğum öncesinde bulundukları topluluklardan uzaklaştığına bir açıklama getirdi. Bu ayrılma sürecini bir tür “doğum izni”ne benzetebiliriz. 
 

5. Moskova katırı!
Rusların Moskova Katırı adını verdikleri meşhur kokteylin, içinde sunulduğu bakır kapta içilmemesi gerektiği anlaşıldı. Sıkılmış limon, zencefilli bira ve buzdan oluşan içkinin içeriğindeki asit nedeniyle bakır zehirlenmesine davetiyle çıkardığı bilimsel olarak kanıtlandı.
 

4. En derinde pusuya yatan deniz canavarı
Avustralya'nın doğu kıyılarında bir balıkçının ağlarına takılan deniz canlısına, yüz hatlarının benzerliği nedeniyle kertenkele balığı adı verildi. Bir diğer adı Bathysaurus ferox olan canlı, 2,5 kilometre kadar derinlerde yaşayan yırtıcılardan biri. Hem dişi hem erkek üreme organlarına sahip bu canlı, kendisini kuma gömüp avını bekliyor.

3. Gizli bir atomaltı olayı
İki bilim insanı, dip quarklar adını verdikleri ufak taneciklerin çok güçlü bir şimşek çıkararak kaynaşabileceğini keşfetti. Bu keşif evrende, hidrojen bombalarının içinde gerçekleşen nükleer füzyon tepkimelerinden daha güçlü bir patlama yaratılabileceğini göstermiş oldu.

2. Volkanik kıyamet
İklim uzmanları Mısır medeniyetine bir volkanik patlamanın son vermiş olabileceğini ileri sürdü. Volkanik patlamada açığa çıkan aeresolün Nil nehrini kurutmuş, dolayısıyla ekinleri yok etmiş ve politik bir çalkantıya sebebiyet verecek bir kıtlığa yol açmış olabileceğini iddia etti.

1. Katil nöronlar
Bu yıl kulağa en tuhaf gelen bulgulardan biri de beynin çalışma şekliyle ilgiliydi. Öğrenme sürecinin, beynin bir yandan yeni hücreler geliştirirken, diğer yandan bir tür nöron katliamı yapması anlamına geldiğini gösteren araştırmaya göre beyin öğrenirken büyüyor ve küçülüyor.

REFERENCES

  • 1. https://www.livescience.com/61258-strangest-science-of-2017.html