Mutlu bir hayatın temelinde sağlıklı ve tatmin edici ilişkiler yatar. Ancak bu, ilişkilerin kolay kolay karşımıza çıktığı ya da bir ilişkinin içinde kalmanın kolay olduğu anlamına gelmez.
Bazı çiftler için bir ilişkide olmak kolayken, bazıları için ilişkiler keskin inişleri ve çıkışları olan bir yolculuktur. Peki “Bir ilişkiye devam etmeye değer mi?” sorusuna nasıl cevap vereceğiz?
Bir dargın bir barışık ilişki ıstırap verici
Bir ilişkisi olan 545 kişiden aldıkları verileri inceleyerek, Missouri Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kale Monk ve ekibi bir dargın bir barışık ilişkilerle anksiyete ve depresyon semptomları arasında bir ilişki buldular; “ilişki döngüsünün” çiftlerin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri varmış.
Monk, ayrılığın ardından yeniden birleşmenin temelde kötü olmadığını bize hatırlatıyor. Hatta, ayrı geçen zaman partnerlerin birbirlerine karşı duydukları hissiyatlarını yeniden gözden geçirmelerine ve ileride daha güçlü bir beraberlik oluşturmalarına yardımcı olabilir. Araştırma bulguları, bir dargın bir barışık ilişkilerin içinden çıkılamayan bir döngü haline geldiğinde partnerlerin ruh sağlığını tehdit edici olduğunu gösteriyor.
Gitmek mi kalmak mı?
Utah Üniversitesi’nden Prof. Dr. Samantha Joel ve ekibi çiftlerin ayrılmayı seçmelerinin altındaki sebepleri araştırdılar. Çalışmalarının ilk aşamaları gitme ve kalma sebeplerinin arkasındaki genel temaları analiz etmekle ilgiliydi. Birinci aşamada, araştırmacılar 135 lisans öğrencisine insanların ilişkilerde kalma ya da ayrılmalarının potansiyel sebeplerini sordular. Aynı şekilde, ikinci aşamada 137 lisans öğrencisine ilişkilerini sürdürme ya da bırakma nedenleriyle ilgili ucu açık sorular sordular. İkinci aşamadaki katılımcılar araştırmanın yapıldığı zaman gerçekten de ayrılıp ayrılmamakla ilgili düşünme sürecindeydiler. Son aşamadaysa, partneriyle kalıp kalmama konusunda karar vermeye çalışan katılımcılara partnerlerini terk edip etmemelerinin altında yatan sebeplerle ilgili sorular yöneltildi.
Gitme ve kalma sebepleriyle ilgili temaların analizinin ardından, araştırmacılar ilişkide kalmayla ilgili 27, ayrılmakla ilgili 23 nedeni ortaya koydular. Bu sonuçlardan bir anket hazırlayıp, başka bir gruba daha gitme/kalma sebepleriyle ilgili sorular sordular. Sonuçlara göre, ilişkide kalma sebepleri arasında duygusal yakınlık, ilişkiye yatırım yapmak, bağlılık hissi ve aileye karşı yükümlülük hissi vardı. Diğer taraftan, ilişkiyi bitirme sebepleri arasında partnerin kişiliği, güven zedelenmesi (sadakatsizlik, aldatma) ve partnerin sevgisini ve desteğini geri çekmesi bulunuyordu.
Joel’a göre, “Evrimsel bir perspektiften bakıldığında atalarımız için herhangi bir partner bulmak, doğru kişiyi bulmaktan daha önemli olmuş olabilir. İlişkiye girmek, terk etmekten daha kolay olabilir.”
Karar vermeyi kolaylaştırıcı tüyolar
Kale Monk, ilişkinizi değerlendirmenize yardımcı olması için aşağıdaki tüyoları veriyor:
- Ayrılık ardından, partnerlerin tercihlerinin altında yatan sebepleri düşünmeleri ve bu sebeplerin içinden sürekli baş gösterenleri bulmaları gerekiyor.
- Eğer tekrar bir araya gelinmesi tercih edildiyse, partnerler bunun sebeplerini de düşünmeliler. Monk, yeniden birleşme sebepleri zorunluluğa ya da bir araya gelmenin sağladığı kolaylıklara dayanıyorsa, bunun uzun vadede çiftler için sıkıntı yaratabileceğini ileri sürüyor.
- Son olarak, Monk çiftlerin ilişkilerinde bir problem olmasa da psikolojik danışmanlık alabileceklerini ve bunun normal olduğunu hatırlatıyor.
REFERENCES
- 1. University of Missouri-Columbia. (2018, August 23). On-again, off-again relationships might be toxic for mental health: On-off relationships are associated with higher rates of abuse, poorer communication and lower levels of commitment. ScienceDaily. Retrieved August 26, 2018 from www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180823132307.htm
- 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/319053.php?sr=&utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=Medical_News_Today_TrendMD_1